Édes csepp az óceánból

 

 

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító szakasza mintegy 16 órás repülőút után rendben megérkezett a Magyarországtól közel ötezer kilométer távolságban lévő Zöldfoki-szigetekre. A szakasz a Steadfast Jaguar 2006 elnevezésű NATO-gyakorlaton vesz részt. A 2006. június 14–28. között zajló gyakorlat elsődleges célja, hogy valós körülmények között, minimális befogadó nemzeti támogatás mellett tesztelje a NATO reagáló erejének felkészültségét, illetve az azt létrehozó úgynevezett NRF (NATO Response Forces) koncepció gyakorlati működését. A műveletekben a tagországok által az NRF hetedik váltásába felajánlott 7000 katona vesz részt.

 

 

 

A szentesi katonák a gyakorlat valós biztosításában vesznek részt, feladatuk napi 100 köbméter úgynevezett ipari – vagyis főzésre, mosásra, tisztálkodásra használt – édesvíz előállítása az Atlanti-óceán sós vízéből. Ez egyben azt is jelenti, hogy mire az úgynevezett harcoló alakulatok a szigetre települnek, a feladatvégzésükhöz és a logisztikai ellátásukhoz már megfelelő feltételeket kell biztosítani.

Mivel a két, nagy teljesítményű víztisztító gépnek a telepítéstől a megfelelő mennyiségű tisztított víz előállításáig 39 órára van szükség, a víztisztító szakasz állománya a megérkezés után azonnal munkához látott a Saint Vicente szigetén, Mindelo mellett, a tengerparton kijelölt telephelyén. Az elsődleges feladat a hajón érkezett víztisztító berendezések, gépjárművek, konténerek helyszínre szállítása, beüzemelése és a táborhely kialakítása volt. A rendkívül nehéz terep, a magas páratartalom és az erős széllel párosuló meleg alaposan próbára tette a magyar katonák tűrőképességét. Az éjjel-nappali folyamatos munkavégzésnek köszönhetően a megérkezés után 24 órával már mindenkinek van hol pihennie, működik a víztisztító berendezés. Ugyanakkor a szakasz minden tagjának és az összekötő tisztnek is még sokat kell dolgoznia azért, hogy a megadott időben szemlére érkező logisztikai szakembereket a NATO-sztenderdek szerint kialakított, rendezett táborban fogadhassák és megkezdhessék a vízszállítást a „harcoló alakulatok” táborhelyére.

Szentes, 2006. 06. 01.

.