Zöldfoki gyakorlatra utaznak

 

 

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító százada 2004 évi megalakulását követve eddigi legjelentősebb próbatétele előtt áll. Ezen próbatétel nem csak a víztisztító század kijelölt szakaszának mércéje, ezáltal a Magyar Honvédség a szerződéses haderőre átérve konzekvenciákat vonhat a későbbi NATO felajánlások területén.

 

 

 

A gyakorlat helyszíne Zöld-foki-szigetekhez tartozó Sao Vicente lesz, mely közel 5000 km távolságra fekszik Magyarországtól Afrika északnyugati partjától „karnyújtásnyira”. A kijelölt 38 fős víztisztító szakasz állománya május 11-én vasúti berakodást hajt végre, mely első fázisa a technikáknak, és személyi állománynak Zöld-foki-szigetekre történő transzportjának. A vasúti szerelvény az előzetes terveknek megfelelően Szlovénia kikötő városába Koperba érkezik május 13-án.

 

A feladat bonyolultságát jellemzi, hogy a vasúti szállítás után a víztisztító szakasz technikai eszközeit hajóra kell rakodni, mely a berakodást követően megkezdi kéthetes maratoni útját a gyakorlat helyszínére. Ezzel párhuzamosan egy 5 fős előkészítő részleg repülővel kiutazik a Zöld-foki-szigetekre, biztosítván a hajó rakományának meghatározott helyre történő szállítását. A víztisztító szakasz főerői a gyakorlat helyszínére május végén utaznak légi szállítással, és várhatóan június elején a német logisztikai zászlóalj alárendeltségében megkezdik az NRF koncepciójára épülő „Steadfast Jaguar 2006” elnevezésű gyakorlat logisztikai biztosítását. A gyakorlat spanyol - francia alárendeltségű törzsvezetéssel valósul meg.

  

 

 

A NATO minősítő gyakorlaton szinte valamennyi NATO tagországot képviselő mintegy 4500 fős állomány teljes technológiai vízellátása a magyar víztisztító szakasz feladatát fogja képezni. Ez kellő kihívást jelent a víztisztító szakasz állományának, ugyanis a tábori víztisztító állomásoknak napi 20 órás folyamatos üzemidővel kell működni, hogy biztosítani tudják a napi 120 m3 ivóvíz minőségű technológiai víz élőállítását. A magyar víztisztító szakaszon kívül német és francia víztisztító rajok kerültek bevonásra, a gyakorlat logisztikai biztosításának eredményes végrehajtása érdekében. A nemzetközi minősítő gyakorlatot július 8-án fejeződik be mely alatt az NRF 7 –be felajánlott víztisztító szakasz megkezdi készenléti szolgálata ellátását.

Szentes, 2006. 05. 12.

.