Seregszemlén a Bevetés-klub

 

 

 

Az ország tanintézményeinek körében egyre népszerűbb a Bevetés-kub, amely az általános iskolák 7–8. osztályosai és a középiskolások részére létrehozott szabadidős és ismeretterjesztő szervezet. Legfőbb célja, hogy tartalmas időtöltést nyújtson a tagoknak. Eddig már csaknem kilencezren léptek be a Bevetés-klubba – hangzott el 2006. május 25-én Szentesen, amikor a fiatalok „elfoglalták” az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár laktanyáját. A rendezvények sorában szerepel ugyanis a Seregszemle elnevezésű programsorozat, amikor a fiatal lányok és fiúk a laktanyákban ismerkedhetnek meg az alakulatok mindennapi életével, munkájával. A klub tagjai a Seregszemle keretében tavaly ősszel már részt vettek hasonló programban, akkor Szolnokon és Kecskeméten jártak.

 

 

 

A Szentesre látogató közel kétszáz diákot – akik a fővárosból, valamint Pest, Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek – és kísérőiket a műszaki alakulat laktanyájában Kovács István vezérőrnagy, a dandár parancsnoka fogadta. Rövid tájékoztatójában a műszaki katonák feladatairól, illetve a Szentesen szolgálók mindennapjairól beszélt.

A Bevetés-klub tagjai ezután megtekintették az országban egyedülálló búvár kiképző központot, valamint az alakulatnál rendszeresített technikai eszközök kiállítását. Az úgynevezett „ponton-ringatón”– ez egy olyan kiképzési eszköz, amelyen az acélsodronyra fellógatott pontonelemek segítségével megközelítőleg vízi körülményeket teremtenek, s a hídépítő alegység katonái itt gyakorolhatják a pontonok összeállítását – a bátrabbak azt is kipróbálhatták, hogy miként lehet összekapcsolni a pontonelemeket. A Bevetés-klub tagjai emellett megismerkedhettek a víztisztító szakasz munkájával, illetve körbenézhettek az alakulatnál szolgáló szerződéses katonák elhelyezésére szolgáló épületben is.

Az igazi katonás ebéd után – amely természetesen nem lehetett más, mint gulyáságyúban főtt babgulyás – a fiatalok a műszaki dandár munkagépeit tekintették meg. Bemutatót tartottak a különféle földmunkagépek, de a klubtagok körében az igazi sikert az idei árvíz során is nagy szolgálatot tett PTSZ–M kétéltű, lánctalpas harcjármű aratta.

Szentes, 2006. 05. 29.

.