Milliomosok lettünk!

Legalább is ami a látogatottságot illeti!

 

A szülinapi torta egyben az 1.000.000-dik látogatásnak is szól!

 

Öt évesek lettünk, és sikerült öt hosszú év alatt elérni, hogy 1.000.000-an vagy már többen is láthassák Szentes ünnep- és hétköznapjait az interneten.

Mivel a fél- és egymilliomodik látogatónál csoki tortával ünnepeltünk (ezek kerek számok voltak tehát komolyan ünnepeltünk), nagyon várjuk az 1.234.567-dik látogatást, amikor grillcsirketortát szegünk meg mindenki, de főleg a mi örömünkre, de addig is lássuk...

 

Mi is történt az elmúlt öt évben?

2001. május 21-én indult útjába a bit-ek és byte-ok világában a Szentesi Mozaik. Sokan nem tudják, hogy honnan is származik az újság neve, de gondoljunk bele, ha egy "mozaik" darabjait összerakjuk, akkor egy új kép tárul elénk és így van ez a Mozaikkal is. Egy város élete elég sokszínű. A sporttól kiindulva a művészeteken át a szabadidős programokon keresztül több ezer (4465 db) képes tudósítást készítettünk.

41 országból sikerült elérhetőséget regisztrálnunk a kezdetek óta. Japán és Ausztrália mellett a Vatikánból is rendszeresen nézik a Mozaikot.

Jelen pillanatban 2.666.304.220 (2,6 giga) bájtot foglal el az újság a szerveren. Több mint 4400 megjelent cikket 32.062 db kép gazdagítja.

 

 

A fenti grafikonon jól láthatjuk, hogy most már havonta több mint 50.000-en látogatják a Mozaikot. Meg kell jegyeznem, hogy vannak olyan oldalak, amelyek minden oldallehíváskor növelik a számlálót, de a Mozaik statisztikai rendszere csak a főoldal egyszeri lehívását veszi alapul a látogatói szám számolásában.

 

Sokáig a napi látogatottsági csúcsot a karneváli időszak jelentette, de a 2006-os árvíz mint ahogy minden eddigi hidrológiai rekordot megdöntött úgy a Mozaik látogatottságát is. Akkor egy nap 1268 különböző helyről 3365-en nézték meg újságunkat.

 

Az internetes tartalom nem csak képes és szöveges lehet, hanem hanganyagot is tartalmazhat. A Mozaikon közel 60 órányi hanganyag található mely 260 cikknek ad bővebb információtartalmat.

 

 

Az internet lényege, hogy a nap 24 órájában mindig elérhető az újság ezért fontos számunkra a látogatói szám órai eloszlása. A fenti grafikonon jól látható, hogy reggel 8 órától este 11 óráig látogatják túlnyomórészt a Mozaikot. A látogatói szám növekedésébe beletartozik, hogy sokan olvassák a Fórumot, mely 2005. márciusában indult el. A tematizált fórumba több mint egy év alatt 11.400 hozzászólás érkezett.

Még néhány szám a statisztikákból, amelyből kiderült, hogy a Mozaikot több 82%-ban Internet Exploreren keresztül tekintik meg és 99,2%-ban Windows platformról.

 

Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy az internetes webtartalmak szerkesztésekor a legfontosabb dolog, hogy a keresőkön keresztül megtalálják az olvasók azokat az információkat amelyekre szükségük van. Ebből adódik, hogy a keresőprogramok indexelésének nagy a fontossága, és szerencsénkre a Mozaikot szereti a Google! Minden negyedik napon indexeli és naponta 65 keresési találat érkezik a Google szerveréről!

Szentes, 2006. 05. 22.

.