Természeti környezetünk…

 

 

 

Ebben a tanévben immár hetedik alkalommal rendezte meg a hagyományos helyismereti városi vetélkedőt a Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika a 10-14 éves gyermekeknek.

A versenyt Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg a Koszta József Múzeum újonnan átadott csodálatosan szép, reprezentatív épületében. Ezt követően dr. Szabó János József, a Múzeum igazgatója köszöntette a megjelent versenyzőket és kísérőtanárokat, majd Tímár Ferenc, a TEAM Számítástechnika vezetője ismertette a játék menetét.

 

 

 

A tavasz beköszöntével stílszerű volt a téma is, hiszen Szentes város és környékének természeti kincsei, ezek védelmet állt a délután középpontjában. A gyerekek öt fős csapatokkal jelentkezhettek a játékra, melyre előzetesen gyűjtőmunkát is kellett e-mailben vagy bármilyen adathordozón leadniuk. Ebben az évben „beugró” feladatként egy érdekes, természetvédelemmel kapcsolatos témát választhattak, és ezt kellett képpel/képekkel illusztrált Word dokumentummal vagy PowerPoint prezentációval bemutatni.

 

 

 

Rohanó világunkban a környezetvédelem kiemelt szerepet kap, ezért igen fontos a gyermekek ilyen irányú motiválása. Ennek megismerése segítheti őket hozzá, hogy jövőjüket természettudatosan tudják alakítani. Nem véletlenül lett a verseny címe: TERMÉSZETI KÖRNYEZETÜNK KÖNYVBEN – KÉPEN – NETEN – ÉS A VALÓSÁGBAN.

 

 

 

A három intézmény közös szervezésű vetélkedőjének elsődleges célja, hogy a korszerű ismeretszerzés lehetőségeivel élve ismerkedjenek meg a gyerekek városunk épített és természeti környezetével. A verseny ékesen bizonyította, hogy milyen jól kiegészítik egymást a nyomtatott és az elektronikus információszerzés lehetőségei. A három rendező különböző irányból mutatta be a téma fontosságát. A könyvtár főleg a maga hagyományos, nyomtatott termékeivel; a múzeum a korábbi századok eredményeinek bemutatásával keltette fel a gyerekek érdeklődését; míg az elektronikus információszerzés a naprakész, legfrissebb kutatási eredményekre összpontosított.

 

 

 

Mindhárom helyszínen érdekes feladatokkal találkoztak a gyerekek: feladatlapokat töltöttek ki, összekeveredett képrészleteket rendezgettek, képeket ismertek fel stb. A kemény munka után jól esett a Gyermekkönyvtár meghitt hangulatú olvasótermében néhány falat sütemény, gyümölcs, üdítő, tea elfogyasztása. Ez idő alatt mindhárom helyszínen dolgozott a zsűri, majd a pontszámok összesítése után következett az eredményhirdetés.

 

 

 


A web-es feladatlapra kattintva lehívható az oldal!

 

 

 

A 12 csapat közül a legsikeresebbek az alábbiak voltak:

 

 

I. Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.: Mészáros Dávid, Katona Kiss Erna, Szabó Ildikó, Kóczán Balázs, Roik Ferenc. Felk. nev.: Dudás-Szabó Márta,

II. Klauzál Gábor Ált.Isk.: Kemenesi Tamás, Katona Tünde, Sipos Dorina, Kormányos Erzsébet, Pető László. Felk. nev.: Békeffyné Kása Erzsébet és Olaszné Nyéki Éva,

III. Deák Ferenc Ált. Isk.: Császár Péter, Cseh Lajos, Csák Máté, Forgó Ferenc, Halász Szabó Kristóf. Felk. nev.: Szépéné Balogh Katalin,

IV. Petőfi S. Ált. Isk.: Berényi Attila, Varga Renáta, Csonka Szabina, Pászti Alexandra, Almási Melinda. Felk. nev.: Vígh Zoltán,

V. Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.: Halmai Pongrác, Sinka Bernadett, Deák Gabriella, Tóth Evelin, Mihály Mirtill. Felk. nev.: Dudás-Szabó Márta.

 

 

 

 

 

 

 

Szeretettel várjuk jövőre is a csapatokat! Köszönjük a felkészítő tanárok, a rendezők és a szponzorok önzetlen munkáját, segítségét.

Szentes, 2006. 04. 11.

 

.