Rendkívüli készültségi fokozat!

Már 10 méter a Tisza vízszintje!

 

Az ATIKÖVIZIG összes árvízvédelmi szakaszán változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben.

 

 

 

Sok szentesit érdekel, hogy mi újság a gáton, ezért valósággal katasztrófa turizmus indult meg a szentesi tiszai strandi feljáróhoz. Gyorsan kiderült, hogy a fegyelmezetlen kilátogatók inkább csak hátráltatják a védekezést, mint sem azt segítenék, ezért a rendőrség a tiszai közúti híd és a csongrádi úti körforgalom között, valamint az ebbe a szakaszba belecsatlakozó valamennyi útra megállni tilos jelzést vezetett be.

 

 

 

A gáton senki sem közlekedhet, még gyalog sem, és volt olyan társaság, akik a gátőr figyelmeztetése ellenére neki ültek piknikezni. Jó tudni, hogy ilyen esetben szabálysértést követ el, aki megszegi az árvízvédekezési szabályokat.

 

 

 

Már most 10 métert mutat a segédmérce Szentesnél, és a csurgalék vizek áztatják a gátat. A mai napon katonák fognak dolgozni a Kuczori gátőrház környékén a gátak megerősítésén. A mai munkák elősegítése érdekében már pontonhíd egységeket telepítettek a Tiszára.

A rendkívül magas vízállásra és az elhúzódó árhullámra tekintettel a fő védelmi beavatkozás most a legtöbb szakaszon a töltések bordás megtámasztására és a magassághiányos helyeken nyúlgát emelésére terjed ki.

 

 

 

A Tisza Kiskörétől lefelé végig árad. Az áradás üteme Csongrád és Algyő között a legnagyobb, ahol az elmúlt 24 órában 20 cm-t emelkedett a vízállás és a mindszenti, az algyői és a szegedi vízmércén meghaladta a valaha mért legmagasabb értéket. Ez Szegeden 1970-ben 960 cm volt. A tegnep reggel 6 órakor leolvasott vízállás 963 cm, a 10 órai 966 cm, és további áradás várható. A tetőzés a hét második felében várható, előreláthatólag 990 cm körüli vízállással. Mindszenten és Csongrádon a korábbi maximumnál szintén kb. 30 cm-rel lesz magasabb a tetőző vízállás.

 

Utolsó 24 óra vízállás adatai az ATIKÖVIZIG működési területén!

 

 

Sokakat érdekel, hogy a tiszai strandon mekkora a víz? Egy pár nappal ezelőtt sikerült bejutnunk, és az akkor készült képeket összegyűjtöttük egy képgalériába. A képeken megjelöltük (piros vonallal), hogy kb. most mekkora a víz így jól lehet látni, mi az ami most már tényleg víz alatt van. A képek 910 cm-es vízállásnál készültek, most 1000 cm!!!

A galéria ITT tekinthető meg!

Szentes, 2006. 04. 18.

.