... avagy Szentes város hozománya

 

II. rész

 

15. Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület: néptánc

Zene: Cifra együttes: Bújj, bújj zöldág

 

 

 

Ebben az évben 10 éves a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.

Céljuk: a magyar énekes népi gyermekjátékokon keresztül a Kárpát-medence magyar néptáncaival és népzenéjével megismertetni a szentesieket.

Az egyesület 23 tagja tanulmányait a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozatán folytatja.

Felkészítőjük: Hankó Györgyné néptánc pedagógus, az egyesület elnöke

 

16. Klauzál Gábor Általános Iskola és az
Árpád-Agrár Zrt: A szentesi zöldségtermesztés

Zene: Vangelis: A Paradicsom meghódítása

 

 

 

A Klauzál Gábor Általános Iskola nevelői és diákjai a szentesi zöldségtermesztés jelenét mutatják be az Árpád-Agrár Zrt támogatásával.

Szentes kedvező természeti adottságai nagyban elősegítik a mezőgazdasági termelést városunkban. A nagy hagyományokkal rendelkező zöldségtermesztés  elterjedését a bolgároknak köszönhetjük.

Az első bolgárkertészek 1875-ben jöttek Magyarországra, s letelepedtek Szentes határában, meghonosítva a zöldségtermesztést városunkban és a környező településeken. Ezután olyan mértékű fejlődés indult el, mely Szentest és környékét országos jelentőségű zöldségtermesztő tájjá alakította át. A kis másodikos kertészek őket jelenítik meg, bemutatva az „öntözéses gazdálkodást”.

1960-ban alapították meg a jelenlegi Árpád-Agrár Zrt jogelődjét a Szentes környékén gazdálkodó kertészek. A geotermikus energiára alapozott kertészet nemzetközileg elismert, s a világ egyik legnagyobb, csak termálvízzel fűtött komplexuma. Az üvegházakban lehetővé vált, a ma legkorszerűbbnek számító talaj nélküli termesztés, ahol a beporzást a poszméhcsaládok végzik. A kaptárakat és a poszméheket itt az első osztályosok elevenítik meg.

Az üvegházakban és a fóliasátrakban a tölteni való zöldpaprika a fő növény, emellett hegyes erős paprika, fejes saláta, kínai kel, fejes káposzta és egyéb káposztafélék hajtatása történik, s ezeket a gyerekek a vesszőkosarakban viszik.

 

 

 

2002-ben alakult meg a Délalföldi Kertészek  Szövetkezete, mely szervezet az Árpád-Agrár Zrt és az általa integrált magántermelők, összesen 600 gazdálkodó  zöldségtermékeit értékesíti.

A szentesi zöldséget számos európai országban fogyasztják. Termékeiket jól ismerik Szlovákiában, Csehországban, Romániában, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Ezeket az államokat az Európai Unió térképén láthatják, a gyerekek pedig „exportra szállítják” a kiváló minőségű szentesi friss zöldségeket.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

17. Szilver Táncsport Egyesület: társastáncok

 

 

 

A Szilver TSE 1992 óta működik jelenlegi formájában, ahol évente kb. 100 fiatal tanul társas, illetve versenytáncot. Erre a széles bázisra alapozva kerülnek ki azok a neves versenyzők, akik a hazai és a nemzetközi versenyeken nemcsak saját maguk és az egyesület dicsőségét alapozzák meg, hanem messzi földre elviszik a város jó hírnevét is. Az egyesület vezetője Szatmári Nagy Szilvia táncpedagógus, akinek munkáját fémjelzik a következő kiemelkedő eredmények: Standard Magyar Bajnok, Tíztánc Magyar Bajnok, Junior ifjúsági serdülő és gyermek bajnok párosok.

Most egy standard /latin összeállítással varázsolnak el bennünket.

 

18. „Jövőnkért” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény:

 

 

 

 

A JÖVŐNKÉRT Alapfokú Művészeti Iskola 7 éve működik Szentesen és a környező településeken. Az iskola egyik fő célkitűzése a gyerekek magasszintű oktatásán, kreatív fejlesztésén kívül a művészetek, hagyományok ápolása, közvetítése. A négy művészeti ág - képzőművészet, táncművészet, színművészet, zeneművészet - különböző tanszakaiból választhatnak a gyerekek érdeklődésükhöz legközelebb álló tevékenységet. A most bemutatkozó két csoport a táncművészet két tanszakát a néptáncot és moderntáncot reprezentálja.

 Modern tánc

Vass Sándor táncpedagógus és koreográfus neve már több mint egy évtizede összeforrt a szentesi moderntánc tanítással. Mindig újabb és újabb koreográfiákkal lepik meg a közönséget. Ezúttal a fiatalokhoz közel álló "repp" stílusú produkciót mutatnak be.

 

19. Zenthus János Hagyományőrző Egyesület tánc és
haditorna bemutatója

 

 

 

Egyesületük 1998-ban kezdte pályafutását. Állandó tagjainak száma megközelítőleg 40 fő. Céljuk történelmi hagyományaink ápolása és kultúránk értékeinek megőrzése. Egyesületük főként Szentesen és vonzáskörzetében tevékenykedik, de országszerte részt vesz a nevesebb hagyományőrző és kulturális rendezvényeken, valamint több ízben kaptak meghívást külföldre is.

A XIII-XIV. század, ezen belül főként Károly Róbert királyunk korának megfelelő korhű ruházat, fegyverzet megjelenítésével, használatának bemutatásával, valamint táncokkal igyekeznek hozzájárulni a nézők történelmi ismereteinek bővítéséhez.

A bemutató során gyalogos párviadalokat, hajítófegyver, íjász- és számszeríj bemutatót, valamint középkori táncokat láthat a közönség.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

20. Pengető Citerazenekar:

 

 

 

Szentesen 1976-ban alakult először citerazenekar. Az Arany Páva díjas Pengető Citerazenekar ebben a felállásban 1995 óta működik Mélykútiné Németh Kornélia vezetésével.

Évente 35-40 fellépésük van helyi, megyei, illetve országos kulturális rendezvényeken, népzenei fesztiválokon, ahol mindig hatalmas sikerrel szerepelnek.

Nagy örömükre szolgál, hogy a  Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában működik citeratanszak, ahol az utánpótlás nevelése folyik.

Sikereiket persze nem érhették volna el, ha a barátságok és a zene szeretete nem fűzné őket össze.

 

Lampionos felvonulás:

 

 

 

A látványos menet és az est leszállta után indult el a lampionos, fáklyás menet a Luther tértől.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

Az est folyamán két sztárvendég lépett a színpadra. Elsőként az Apostol együttes adott élő koncertet, majd őket az I. Megasztár győztes Tóth Vera követte.

 

 

 

Az IH parkszínpadán kb. 23 óráig tartottak a koncertek, amely tovább folytatódott már a Kurcán túl, a Pusztai László Sporttelepen.

 

 

 

Az ott felállított szabadtéri színpadon a Groovehouse együttes élő koncertjén szórakozhattunk.

 

 



























































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Szentes, 2006. 05. 02.

 

 

.