Megrepedt a Körös gát a Nagyrét mellett

Helyszíni tudósítás Csongrád-Nagyrétről

 

 

 

Tegnap (2006. április 21.) délelőtt mintegy 80 méter hosszan megrepedt, a Hármas-Körös gátja Csongrádnál. A víz szerencsére nem tört át, de elővigyázatosságból elkezdték kitelepíteni az embereket a környező nagyréti tanyavilágból és három távolabb fekvő településről. Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról mintegy 4500 embert költöztetnek ki.

 

 

 

Az esti órákban bombát találtak Tiszasasnál, és amíg a tűzszerészek nem hatástalanították azt, addig szüneteltetni kellett a védekezést. Ez nem akadályozta a Köröszugban élő emberek kitelepítését, de lassította a gáton folyó munkát.

A Csongrád megyei Szelevényen kora délután értesítették a lakosokat arról, hogy el kell hagyniuk otthonukat. Mindenki maximum 20 kilogrammos csomagot vihetett magával, és a házakat áramtalanítani kellett. A házakra rendőrök vigyáznak majd. Sokan voltak azonban, akik nem akarták elhagyni a települést. A falvakban csak az maradhat, aki részt vesz a védekezésben, vagy aláírja, hogy saját felelősségére nem költözik ki.

 

 

 

A három faluban 4500-an laknak, a férfiak maradnak védekezésre, így 3200-3500 embernek kell elhagynia a házát. A közeli tanyákról mentették az állatokat is. Több tízezer libát, malacot és lovat vittek biztonságos helyre. Közben megérkeztek a honvédség kétéltű járművei. Ezek a szántókon keresztül viszik majd a homokzsákokat a gátakhoz. Erre azért van szükség, mert a helikopterek sötétedés után nem tudnak dolgozni. Most 500 katona erősíti folyamatosan a Csongrád-Nagyrét megrepedt gátját.

 

 

 

Késő estére befejeződött a Csongrád-Nagyrétiek kitelepítése. A tanyás térségben élő 43 ember és több mint tízezer állat szervezett kitelepítésében részt vettek a környező települések tűzoltói, a Honvédség, a Polgárvédelem munkatársai és a Katasztrófa Védelem szakemberei.

 

A Nagyréten készült képeket és a kitelepítési felhívás
hanganyagát ITT tekinthetik/hallgathatják meg!

Szentes, 2006. 04. 22

.