Bagi uram frakkban

 

 

 

"A magyar irodalom remekei" című előadássorozat hatodik előadásán 2006. április 27-én "A szentesi vármegyeháza egy Mikszáth-novellában" címmel hallhattuk Bucsány György a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettesének előadását a Városi Könyvtárban.

 

 

 

Bucsány György számára a szentesi volt vármegyeháza megújulása adta az apropót, hogy Mikszáth Kálmánnak a "Bagi uram frakkban" című novelláját válassza az előadás témájának, amelynek helyszíne éppen ez az épület volt. Annyi bizonyos: szegedi újságíróként Mikszáth járhatott Szentesen, hogy tudósítson egy-egy megyegyűlésről. Azt viszont nem tudni, ki „szállította" számára a témát a parasztnábobról, Bagiról. Ez a dúsgazdag figura mindenesetre nem az írói fantázia szüleménye, hanem élő személy volt.

A Bagi uram frakkban című anekdota színhelye a szentesi vármegyeháza. Mikszáth elbeszélésének a hősét is meghívták Csongrád megye új főnökének ebédjére, amelyet az előkelőségek számára adott hivatala elfoglalásakor. A tehetős földbirtokos puritánul élt, ködmönt viselt, és szekérrel közlekedett. „Sokan emlékeznek még Szentesen arra a csúfságra, mikor őkigyelmén frakk volt és német pantalló – először és utoljára" – írta Mikszáth. Merthogy a megyeházi ebédre meghagyták az inasnak: csak frakkos vendégeket engedhet be. Bagi viszont a megszokott „ünneplő kékbeli ruhájában állított be", ám hiába volt meghívója, nem bocsáttatott be. Nem fogtak ki rajta, rögtön vett magának a szabónál egy frakkot, s abban az öltözetben már kinyílt előtte a vármegyeháza kapuja.

Mi lett a történet vége? ITT hallgathatják meg Bucsány György előadásában!

Szentes, 2006. 05. 03.

 

.