Már 1020 cm a Tisza Szentesnél!

 

 

A Tisza árhulláma Szolnok és Kisköre között tetőzik, a folyó lejjebb majdnem Titelig árad. Legerősebb az áradás - a Hármas-Körös növekvő vízhozama miatt Csongrádnál, ahol a vízszint ma reggel elérte az eddigi legnagyobb vízállást, a 2000-ben mért 994 cm-t. Szegeden ma 6 órakor 980 cm-t, 10 órakor 984 cm-t mértek. Itt a vízállás néhány nap múlva elérheti az 1000 cm-t is.

A Körösök legújabb árhulláma valószínűleg holnap tetőzik Gyomaendrőd térségében. A Hármas-Körös vízállása Szarvasnál ma reggel 960 cm volt, ez 6 cm-rel magasabb, mint az eddigi maximum.

Az ATIKÖVIZIG összes árvízvédelmi szakaszán változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben. A foglalkoztatott létszám tovább nőtt, most összesen 1762 fő. A védekezésben más KÖVIZIG-ek és egyéb vízügyi szervezetek mellett a katonaság és a lakosság is részt vesz. A fővédvonalakon egyre több az átszivárgó vízmennyiség és a koncentrált csurgás okoz gondot a védekezőknek. Az árvízvédelmi töltések magassághiányos szakaszain fóliavédelemmel ellátott nyúlgátat építenek. Ezek hossza jelenleg mintegy 8 km. Az erősen átázott rövidebb-hosszabb töltésszakaszokat homokzsákokból épített bordás megtámasztással védik. Ilyen módon eddig közel 2 km töltésszakaszt erősítettek meg.

 

 

A védekezésnél készült képeket ITT tekinthetik meg!

Egyszerre nyolcszáz homokzsákot visznek a töltésre azok a katonai kompok, amelyeket kedden Szentes mellett vetettek be a gátak megerősítésére.

Kovács István dandártábornok, a szentesi helyőrség parancsnoka elmondta, hogy a töltések annyira meggyengültek, hogy nem lehet teherautóval rájuk hajtani, ezért volt szükség a kompokra. A vízi járműveket a honvédség kifejezetten az árvízi védekezés céljaira alakította át, azért, hogy a hullámverés se rongálja meg a töltéseket. Később valószínűleg a helikoptereket is bevetik ezen a szakaszon, ahogyan két napja Nagyfánál.

 

 

 

Kósza hírek láttak napvilágot, mely szerint Mindszentnél és Mártélynál megcsúsztak a gátak. Ezt a hírt a katasztrófavédelem ügyeletese cáfolta, melyeket ők is megkaptak és azonnal kivizsgálták azokat.

A nagy árvíz, 1879 óta nem okozott gátszakadást a Tiszán, s most is legföljebb elméleti lehetőség van erre, vagy még ez sem nyilatkozta több lapnak Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára.

 

 

 

Szentesen senkit nem engednek a gátak közelébe, ott a Polgárőrség és a Rendőrség közösen teljesít szolgálatot. Szentesen és Szegváron is várják az önként jelentkezőket zsáktöltésre, amelyre a Solymostói gátőrháznál jelentkezhetnek.

A fenti képen lehet látni azt a házat, melyet már hetekkel ezelőtt elkezdtek védeni, de a rekordvíz áttörte a homokzsákokból épített gátat és azt teljesen elöntötte. Este 6 órakor már az egyik melléképület fala kidőlt a kisház mellett, így valószínűleg a kisház sorsa is kezd megpecsételődni.

 

Szentesnél egy olyan hely van, ahol már a homokzsákok tartják a vizet, ez a hely pedig a Szentes - Csongrád vasúti híd mellett van, ahova nagy mennyiségű homokzsákokkal igyekeznek megtartani a vizet.

Szentes, 2006. 04. 19.

.