Szintetikus művészet a Galériában

 

fotomontázs          

Már hozzászoktunk, hogy a Galériában történő kiállítások megnyitójakor, Varróné Szabó Ildikó mellett két oldalon a művész és az őt méltató, és a kiállítást megnyitó személy foglal helyet. Sokan nem hisznek a szemüknek amikor a fenti képet látják, de tényleg ezen a képen is hasonló a felállás, csakhogy 2006. február 2-án Katona Bálint képzőművész kiállítását rendhagyó módon maga a művész nyitott meg!

 

 

 

Katona Bálint Debrecenben élő költő, arany-diplomás képzőművész, a DOTE Galéria művészeti vezetője. Itt és most csak a festőművész mutatkozik be, de a polihisztor alkotó a galériáinkban mint fotóművész is több ízben kiállított már. Rendszeres résztvevője és díjazottja volt az "Aktfotó" biennáléknak. A negyven országos és nyolc nemzetközi díjjal kitüntetett alkotó a "szintetikus művészet" úttörője. A most látható festményein is felfedezhetőek az izmusok ötvözésének, tartalmi és formai megújulásának törekvései, az akademizmustól a romantikán át az avantgárdig.

Katona Bálint közel százötven önálló kiállítást rendezett eddig a világ húsz országában. Több ízben járt Lyonban és Párizsban, ahol megnyerte az újító művészek világversenyét. Az utóbbi években amerikai alkotótáborok (Indianapolis, Chicago, Ohio) rendszeres meghívottja és kiállítója. A galériánkban bemutatásra kerülő, mintegy félszáz alkotásán, a kísérletező és állandóan megújuló művész, a képek "sokfélesége" ellenére is egységes gondolatiságot hordoz. Szinte minden képének témája az édenkeresés, földi életünk, kapcsolataink, titkaink fürkészése, a két nem viszonyának analizálása, a szépség és a harmónia, és a vizuálisan meg-fogalmazható hit, hogy az ember sohasem roskadhat össze a vállaira nehezedő kereszt alatt...

 

 

A kiállítás megtekinthető február 25-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

A megnyitó nem csak azzal az egy meglepetéssel szolgált, hogy a megnyitó beszédet maga a művész mondta, hanem a résztvevők között tombola tárgyként három miniatűr Katona festmény lett kisorsolva.

Szentes, 2006. 02. 06.

.