Megjelent a Nagy szentesi sportkönyv

 

 

 

Hiánypótló és régóta várt könyv jelent 2006. december 2-án Szentesen. A könyv születésének gondolata Abonyi János egykoron neves labdarúgótól származik - mondta köszöntőjében Makra Zoltán a szerkesztő bizottság vezetője. "Megmondom őszintén, akkor nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Ma már igen, hiszen egy év munkája van mögötte. Bodrits István szerkesztő által vezetett szerkesztői és adatgyűjtői gárda szívvel, lélekkel álltak a feladathoz.

 

 

 

A kötet szerkesztői az elmúlt 60-70 év szentesi sportéletét mutatják be 416 oldalon. Huszonöt sportág, 301 sportpályakép, 757 fotó - ez áll a nagyon szép, ízlésesen, profi módon szerkesztett kiadványban. Amelyből kiderül: egyéniben és csapatban egyaránt bizonyítottak a szentesiek az elmúlt évtizedekben.

 

 

A könyvbemutató hanganyagát ITT hallgathatják meg!

Szűcs Lajos köszöntője, Makra Zoltán ismertetője, Riskó Géza emlékezése,

Szénászkiné Virágos Ilona visszaemlékezése

 

Az összegyűlt vendégeket Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte, és elmondta, hogy megannyi ismerős arcot fedez fel a teremben, akikkel régen a kosárlabda pályán találkozott. A könyvbemutatón megjelent sportbarátok előtt Riskó Géza, a Duna Televízió főszerkesztője, egykori úszóbajnok és vízilabdázó, szentesi sportolókra emlékezett: dr. Haraszti Ervinre, dr. Rébeli Sz. Józsefre, dr. Tóth Gyulára, a vízilabdasport nagy egyéniségeire, a szentesi születésű dr. Papp László olimpiai ezüstérmes birkózóra, akik egy kis csodát műveltek a sportban.

 

 

 

A rendezvényen Szénászkiné Virágos Ilona úszó emlékezett vissza nem csak fiatal éveire amikor is országos versenyeken ért el szép eredményeket, hanem 1995-re is amikor szenior Európa-bajnokságon Olaszországban 200 méter pillangón bronzérmet szerzett. Emlékeit felidézve úgy fogalmaz: ezen a versenyen kiúszta magát, teljesítőképessége határáig jutott. Az éremszerzés után néhány hónappal autóbalesetet szenvedett: 34 helyen érte súlyos, életveszélyes sérülés. Az orvosi segítség folytán életben maradt és óriási lelki küzdelem árán felépült. Kilenc évvel később ugyanabban az olasz városban, Riccionéban rendezték a világbajnokságot - Ilona versenyezni akart. A felkészülés alatt ez a cél lebegett a szeme előtt, s 2004-ben a 12. helyen végzett. Mit jelentett neki a sport? Azt mondta: az életet.

 

 

Az árverés tárgyaiból ízelítő ITT tekinthető meg!

 

Az eseményen Szatmári Szilvia táncosai tartottak bemutatót, majd egykori neves sportolók által felajánlott emléktárgyakból rendeztek árverést. Eke Andrea vízilabdázó, Czakó István vívó, Kovács Pál labdarúgó, Pádár László játékvezető, Kiss Ottó sportvezető neve szerepelt a listán.

Szentes, 2006. 12. 11.

.