Egy helóta alkotásai

 

 

 

A Helóta az ókori Spártában az állam tulajdonában levő és földművelésre kényszerített rabszolga. A szentesi paprikatermesztő, Szabó Csaba (magát helótának vallja) szabad idejében meghökkentő műveket hoz létre. Most a városi galériában mutathatta be új munkáit. Megnyitóbeszédet Grecsó Krisztián író mondott, a kiállítást ezúttal a látogatók rendezték be.

 

 

 

Kapjon valamit a nagyérdemű! – a cselekvés élményét adta meg Szabó Csaba azoknak, akik ellátogattak főtéri galéria kiállításának megnyitójára.

A művek előbb arccal a fal felé sorakoztatva várakoztak, hogy a közönség alkotó kedvű tagjai láthatóvá emeljék, vagyis felakasszák azokat. Az önkéntesek percek alatt végeztek a feladattal, egyik kép belóg a másik elé, de itt éppen ez volt a lényeg.

Az anarchikus állapot utáni megnyugvásban Grecsó Krisztián író méltatta kortársa nagyszerűségét. Szerinte Szabó Csaba, mint autonóm kertészlegény, olyan intuíciós érzékkel bír, hogy az jószerével szédítő – elkapja az öröklét ígérete előtti lélegzetvételnyi tétovázást.

 

 

Szentes, 2006. 12. 07.

.