Természet a falakon

 

 

 

Három éves szünet után ismét meghirdették a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázatát. A kuratórium által kiállításra javasolt alkotások tárlata a főtéri galériában nyílt meg.

Több mint tizenöt évre tekinthet már vissza az alapítvány és annak a fiatal művészek számára meghirdetett országos pályázata. Ezúttal 11 szerző 32 alkotását bírálta a kuratórium, melynek elnöke dr. Tóth Attila, titkára Varróné Szabó Ildikó, tagjai Szalag Ferenc, Kruzslicz Pál és Berki Gáborné.

 

 

 

A Galériában végül 27 mű került a falakra, melyeket dr. Tóth Attila ajánlott a közönségnek. A művészeti író, aki pár hete a kuratórium elnöke, először Katona Kiss Ferencről, az egykori szentesi festőművészről szólt. Szívbetegsége fosztotta meg szakmájától, s terelte régi szenvedélye irányába, így lett festő, hallhattuk tőle. Az alapítvánnyal az volt Katona Kiss célja, hogy ami őt gátolta fiatal éveiben, az utána jövő nemzedékek tehetséges fiataljait segítse, vagyis az anyagiak.

 

 

 

Dr. Tóth Attila elárulta, az eredeti elgondolás az volt, hogy az alapítvány egy-egy díjazottjának egy évig gondtalan életet biztosítson, de ez nem valósulhatott meg. Inkább buzdító erőt jelenthet a nyertes számára. Volt azonban egy szigorú kikötése az alapítvány névadójának: minthogy mélyen hitt a természetben, azokat kívánta támogatni, akik hasonló elképzeléssel bírnak. Ennek megfelelően a mostani pályázati anyag is természetelvű művészeti felfogásról árulkodik. A természettel párbeszédben kell lenni, mindennek gyökere és visszajelzése - ez is Katona Kiss egyik gondolata.

 

Szűcs Lajos alpolgármester adta át a díjakat, így az alapítvány ösztöndíját és Kiss Nagy András szobrászművész plakettjét a budapesti Dunai Edit, az önkormányzat különdíját pedig a gyermelyi Nádas Alexandra vehette át.

Szentes, 2006. 11. 20.

.