Terney napok

 

 

 

2006. november 13-án a középiskolai kollégium névadójára emlékeztek a kollégiumban lakó diákok és nevelőik, és ezzel kezdetét vette a rengeteg kulturális programot felsorakoztató Terney Napok rendezvénysorozat.

 

 

 

Terney Béla 1905-ben Orosházán született, apja pénzügyi főtisztviselő volt, érettségi után beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára 1928-ban középiskolai rajztanári oklevelet szerzett, 1941-től a szenttamási állami polgári iskolához nevezik ki megbízott igazgatónak, az újvidéki állami polgári fiúiskola igazgatója. 1946-ban került Szentesre az állami polgári fiúiskolába. 1947-től a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára és helyettes igazgatója . A gimnáziumban ábrázoló geometriát és művészettörténetet tanított. Felettesei megállapításai szerint az ország egyik legjobb tanára volt. Elérte azt, hogy tanulói nemcsak értették, de szerették is ezt a tárgyat. Óráit az önkéntes fegyelem jellemezte. Beszéde mindig halk és csendes volt, de sodróvá, magával-ragadóvá vált, amikor az egyetemes emberi művészet alkotásairól magyarázott.

 

 

 

Hagyományosan a Terney-napok keretében emlékeznek meg a középiskolai kollégium névadójáról, azóta, hogy a diákszálló 1994-ben felvette az egykori legendás gimnáziumi rajztanár nevét. A héten lezajlott programsorozat minden évben, így ezúttal hétfőn is Terney Béla sírjánál, majd a kollégiumban lévő emléktáblánál indult. A megemlékezés kiállítással folytatódott, hiszen az is hagyomány már, hogy egy-egy (művésszé érett) Terney-tanítvány mutatkozik be a kollégiumban. Jarolics Béla reklámgrafikus pályáját Kulcsár Ágnes igazgató-helyettes ismertette, kiemelve, hogy többek között a Skála Kópé szülőatyja, két éve tért vissza szülővárosába, s most tiszai tájképeket alkot. Ezekből, de csendéleteiből és ötvenes évekbeli rajztermi tanulmányaiból is ízelítőt kaphattak a látogatók a héten.

 

 

Szentes, 2006. 11. 23.

.