Haderőreform

A vezérkari főnök a változásokról

 

 

A Magyar Honvédség új struktúrájának kialakításáról tájékoztatta a katonákat Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke 2006. november 20-án Szentesen és Hódmezővásárhelyen. Az állománygyűléseken a helyőrségeket érintő fontosabb változtatásokról is szó esett. A szentesi rendezvényen – ahol megjelent Benkő Tibor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnoka is – Havril tábornok hangsúlyozta: a Magyar Honvédség átalakítása több szempont szerint kezdődik el január elsején. Az elmúlt időszakban hosszas előkészítő szakmai tevékenység folyt, melynek során valamennyi tényezőt figyelembe véve hoztuk meg az átalakításhoz szükséges intézkedéseket. Ezek a szentesi alakulatot is érintik.

 

 

 

A vezérkari főnök szerint, bár az alakulat neve dandár, a NATO-normák szerinti dandárképességek évek óta nincsenek meg Szentesen. Jelenleg egy dandártörzs irányít zászlóaljszintű képességeket, ez azonban a továbbiakban nem finanszírozható.

 

– Kell-e nekünk dandár? Hova illeszthető ez a dandár? A NATO és a magyar műveletek vonatkozásában hol képzelhető el egy műszaki dandár alkalmazása? – tette fel a kérdéseket Havril András vezérezredes, rámutatva arra, hogy feltétlenül szükséges változtatni a struktúrán, ám ez nem a dandár felszámolását jelenti. Az alakulat képességei a továbbiakban is változtatás nélkül megmaradnak, ám a dandár törzse március 1-jével megkezdi a felszámolást. Augusztus 31-re kell létrehozni az új szervezetet, amely ezred hatáskörrel bíró, önálló műszaki zászlóalj lesz.

 

A vezérkari főnök elmondta, a változtatás Szentesen 134 embert érint, a legtöbben közalkalmazottak, illetve hadnagyi, főhadnagyi rendfokozatú fiatal tisztek. A közalkalmazottak közül néhányan rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges munkaviszonnyal, a többiek elhelyezkedését pedig igyekszik segíteni a honvédség. A vezérkari főnök kiemelte, hogy az új szentesi struktúrában beosztást nem kapó tisztekre elsősorban Hódmezővásárhelyen számítanak – hiszen az ottani három zászlóalj létszáma jelentősen növekedni fog –, ám bármely alakulatnál kereshetnek maguknak megfelelő munkakört.

– A változásokat sajnos olyan körülmények között kell végrehajtanunk, amikor a katona nem tudja magát kiszakítani a társadalomból. A megszorító intézkedések a katonákat is érintik – hangsúlyozta Havril András vezérezredes, hozzátéve: éppen ezért, amikor a Magyar Honvédség felső vezetése a struktúraváltást megcélozta, akkor arról is döntés született, hogy a katona egyéni érdekeit szem előtt kell tartani, azaz az átalakításban érintetteknek saját maguknak kell eldönteniük, hogy jövőjüket a honvédségen belül, vagy a polgári életben látják biztosítottnak a továbbiakban.

Szentes, 2006. 11. 23.

.