Gyertyafényes megemlékezés '56-ra

2006. október 22-én a szentesi Polgári Körök megemlékezésre hívtak mindenkit a református nagytemplom melletti kopjafához, hogy közösen emlékezzenek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról.

 

 

 

Városi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról

 

 

 

Szentesen az '56-os városi megemlékezés a Kossuth téren kezdődött 2006. október 23-án ünnepélyes zászlófelvonással, majd a kopjafa megkoszorúzásával.

 

 

 

A városháza Kossuth térre néző homlokzatán táblát állíttatott a város azok emlékére, „akik 1956 sorsfordító napjaiban az indulatok és a fegyverek egymásnak fordítása helyett bölcsek és higgadtak voltak."

 

 

 

Gujdár Sándor volt az ötven évvel ezelőtti októberben a helyőrség parancsnoka, és neki köszönhető, hogy nem folyt vér a szentesi utcákon. Máté István és Tóth Valéria alkotásán az ő portréja is látható.

 

Az avatóbeszéd ITT hallgatható meg!

 

 

 

 Az alkotást gyermekei, Gujdár Judit és Gujdár Sándor, a Szeol, a Honvéd és a magyar válogatott egykori futballkapusa avatta fel.

 

 

 

 

 

Az ünnepi beszéd ITT hallgatható meg!

 

A városháza dísztermében az ünnepség szónoka, Szirbik Imre polgármester beszédében azt taglalta, hogy az évfordulón nemcsak apáinkra, nagyszüleinkre kell emlékezni, és gyászolni a mártírokat, hanem szükséges elemezni az elődök harcát is.

 

 

 

A Honvéd Együttes Őszi Csoda (Im memoriam 1956) című irodalmi zenés műsora következett az ünnepi programban.

 

Az ünnepi műsor ITT hallgatható meg!

Szereplők: Kovács Ágnes Anna, Fazakas Júlia, Szőcs Erika, Naszlady Éva, M Simon Andrea, Győry András Botond, Molnár Csaba, Domokos László és Ökrös Csaba

 

 

Az ünnepi műsor után az 56-os emlékbizottság javaslata alapján a szentesi önkormányzat forradalmi emléklapot adományozott az egykori nemzetőröknek: Abonyi Jánosnak, Cseh Lajosnak (posztumusz), Gera Józsefnek, Kanyó Lászlónak, dr. Katona Mihálynak, Kertész Jánosnak (posztumusz), Kovács Jenőnek, Orovec Istvánnak és Popovics Lászlónak (posztumusz), Puskás Mihálynak, dr. Rébeli Szabó Józsefnek, Török Ferencnek és Zöldi Lászlónak (posztumusz).

 

 

Szentes, 2006. 10. 27.

 

.