Tanulmányi kirándulás a fábiáni ásatásra

 

 

 

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola három osztálya vett részt azon a tanulmányi kiránduláson, amikor is a történelem órák helyett igazi ásatáson tekinthették meg a múltat.

 

 

 

A Fábiánsebestyén mellett található Puszta templom szomszédságában tartanak feltáró munkákat a Koszta József múzeum régészei. Az ott található sertéstelep terjeszkedése miatt kell feltérképezni és feltárni a föld által rejtett "kincseket".

A gyerekek testközelből kaphattak információkat a régészeti munkákról, a nyomok olvasásáról.

 

 

 

A Kórógy mellett a "magas parton" bronzkori, népvándorlás kori, avar- illetve árpádkori és késő-középkori objektumokat találtak a régészek. A mostani ásatás mellett található Puszta-templom volt az ősi falu központja. Mellette házak és terménytároló gödrök nyomai kerültek a felszínre. A terménytárolók mellett a szemetesgödrökből több állatcsont került elő, így tudni lehet, hogy a marha nem önszántából pusztult el.

 

 

 

A föld rejtekei (cserepek, késtöredékek, bronz karperec, ajtóvasalások) először a szentesi múzeum restaurátorműhelyébe kerülnek, majd utána kezdődik meg azok tudományos feldolgozása.

Szentes, 2006. 10. 02.

.