Onkológiai jubileumi emlékülés

 

 

 

2006. október 20-án a szentesi dr. Bugyi István Kórház Onkológiai Osztálya a Szegedi Akadémiai Munkabizottság Onkológiai Munkacsoportja és az Orvosok a Rákbetegekért – Szentes Alapítvány jubileumi emlékülést rendezett a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban.

 

 

 

A tudományos szimpózium apropóját kettős évforduló adta: 30 éve, 1976-ban alkalmaztak először a kórházban rosszindulatú daganatos beteg kezelésére kemoterápiát, illetve 10 éve 1996 óta működik önállóan a Kórház Klinikai Onkológiai Osztálya.

Módot ad ez a jeles alkalom némi visszatekintésre, a jelen helyzet értékelésére és a jövő feladatainak felvázolására.

 

 

 

A rendezvény témája: Új lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésében – molekulárisan célzott terápia. Azon új gyógyeljárásokról volt szó, melyeket 10 éve még csak elméleti lehetőségként ismertek, de mára alkalmazásuk már a mindennapok részévé vált. Lényegük, hogy az eddig ismert kemoterápiás módszerekkel együtt alkalmazva ezen új gyógyszerekkel, a kezelés hatékonyabbá válik, mert célzottan a daganatsejtek ellen irányul. Ezen gyógyszerek tulajdonképpen különböző daganatsejt-alkotórészek ellen ható antitestek, melyek képesek megállítani a daganatsejtek osztódását. Jelenleg emlődaganatok, béldaganatok és bizonyos vérképzőszervi megbetegedések kemo-immunterápiája hozzáférhető a napi orvosi gyakorlat számára.

Szentes, 2006. 10. 22.

.