KOSZTA

 

Koszta József korábban Szentesen még be nem mutatott festményeiből nyílt kiállítás 2006. szeptember 29-én a festő nevét viselő szentesi múzeumban.

A múzeum új időszaki tárlatával a közönség előtt újabb épületszárny nyílt meg a volt Megyeházán, ahol két teremben állították ki a Kossuth-díjas művész alkotásait. A szentesi múzeum Koszta-gyűjteményével ellentétben a mostani tárlat anyagában különleges műveket is megtekinthet a látogató, így akik már jól ismerik a festő munkásságát, azok is elégedetten szemlélhetik a vendégségbe érkezett festményeket. A csaknem ötven alkotást köz-és magángyűjtemények bocsátották a múzeum rendelkezésére, így például a Magyar Nemzeti Galéria.

 

 

 

Az ünnepélyes megnyitón is a képtár főigazgatója beszélt, ám Bereczky Loránd gondolatait megelőzően a szentesi születésű Balázs Árpád zeneszerző egy szerzeményét adták elő a zeneiskola fúvósai. S bár Koszta József maga nem városunk szülötte, ihletet mégis ezen a vidéken talált, hallhatta az a közel száz vendég  kiállítóteremben.

 

 

 

Az Erdélyből származó festőművészt méltatva Bereczky Loránd elmondta: az alföldi iskola művelője a lényegről tudott szólni. Hihetetlen színpompát kínál, de felmutat drámai feszültséget is. Csendéleteiről az a véleménye, hogy talán még Cézanne is megnyalta volna utánuk mind a tíz körmét. A most kiállított művek zöme ismeretlen Szentesen. A tárlaton a sokoldalú Koszta jelenik meg, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusának válogatásában.

 

 

A tárlatot november 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők az új nyitvatartási rend szerint

(kedd–péntek 9–13-ig, szombat, vasárnap 13–17 óráig.)

 

Szentes, 2006. 10. 07.

.