Bese László 80 éves

 

 

 

A szentesi feketekerámia egyetlen élő nagymestere 80 éves. Bese László tiszteletére életmű-kiállítást rendeztek a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. A szép számban megjelent közönség előtt Berki Gáborné intézményvezető mondott köszöntő szavakat, majd a Honvéd Együttes műsorral kedveskedett a mesternek.

 

 

 

Mód László muzeológus-néprajzkutató a fazekasságról, a feketekerámia térhódításáról tartott rövid történeti áttekintést, majd méltatta Laci bácsi munkásságának jelentőségét. Elmondta: alkotómunkássága példaértékű, hagyományos formavilágot közvetít, mestereitől - Berényi László, Berényi Bálint, Tamási József - ezt tanulta.

 

 

 

Ezt a hagyományos formavilágot sajátosan ötvözte, egyéniségével, művészi elképzeléseivel. Nagyon fontos a számunkra az, hogy a tudást átörökítette, tanítványai útján megalapozta a szentesi feketekerámia jövőjét. Ami - néprajzkutató szerint a városnak kulturális öröksége lehet.

A megnyitó szavakat követően Bese Lászlóval Túri Andrea, a helyőrségi klub nyugalmazott igazgatója beszélgetett. A tárlat a hónap végéig, hétfőtől péntekig 10-15 óra között tekinthető meg az Ady Endre utca 2. szám alatti intézményben.

Szentes, 2006. 10. 16.

.