A természet megfestője

 

 

 

2006. október 14-én a Megyeháza vörös termében nyílt meg Szamosközi Antal természetfestő önálló kiállítása. A kiállítás megnyitása előtt az érdeklődők megismerkedhettek a fiatal művésszel, akivel Szűcs Lajos alpolgármester beszélgetett a festő első ceruzafogásától, a napjainkig és jövőbeli terveiről.

 

 

 

Szamosközi Antal elmondta, hogy az első komoly ismerkedés a természetábrázoló művészettel diákéveiben történt, amikor kezébe került a híres “Müncheni Iskola” követőinek egyik albuma az 1900-as évek elejéről. A végső elhatározást a festészeti munkássághoz azonban az adta számára, amikor megismerte a nagy magyar állatfestők (Csergezán, Muray) alkotásait. Ettől kezdve a legtöbb időt töltött a természetben, megfigyelte az élővilágot, vadászatokra járt és vázlatokat készítek.

Az első ceruzás rajzoktól az olajfestészetig jutott. A ceruzás rajzokat váltotta a pasztell, amely színt vitt az alkotásokba. A pasztell színes, de fakó világa után következett egy kolorizáltabb műfaj az olajfestészet.

Az elmúlt években megrendezett kiállításain megfigyelhettük az alkotó fejlődését, de az idén már teljesen új kiállítási anyaggal állt a nagyközönség elé.

 

 

Szentes, 2006. 10. 20.

.