NATO Response Force 5. -> 6.

 

 

2005. január 12-én, Szentesen ünnepélyes keretek között került sor az NRF (NATO Response Force – NATO Reagáló Erő) 5. és 6. váltása közötti szolgálat átadás-átvételére. Az eseményen megjelent Wapplerné dr. Balogh Ágnes, a HM jogi helyettes államtitkára, Tömböl László vezérőrnagy, a HM HVK törzsigazgatója, valamint Anthony Burnside ezredes, az Egyesült Királyság Budapesten akkreditált véderő attaséja.

 

 

 

Az NRF 5. váltásában az elmúlt hat hónapban az MH 5/62 Könnyűlövész-zászlóalj 2. (megerősített) százada teljesített szolgálatot 250 fővel, Vadász Péter őrnagy parancsnoksága alatt.

 

 

 

Az NRF 6. váltásában nyolc törzstiszt, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki dandár víztisztító szakasza, az MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, valamint az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái vesznek részt, összesen 97 fővel. A kontingens parancsnoka Oláh István alezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság hadműveleti és kiképzési főnökségének kiemelt főtisztje.

 

 

 

A készenléti szolgálat átadás-átvételi ünnepségén Tömböl vezérőrnagy – többek között – megköszönte az előző váltás helytállását, és sok sikert kívánt a most szolgálatba lépőknek. Emlékeztetett arra, hogy a NATO reagáló erőben szolgálók tevékenységét nem csak a szövetségesek, a tárca és a vezérkar vezetői, de a társadalom is figyelemmel kíséri és elismeri. A törzsigazgató kiemelte, hogy ez az esztendő döntő jelentőségű az NRF történetében, hiszen a szövetséges erők az év második felében érik el a teljes készenlétet, s ez alkalomból a NATO felelősségi körzetén kívül végrehajtandó gyakorlatra is sor kerül.

Tömböl vezérőrnagy beszéde ITT hallgatható meg!

 

 

 

Szentes, 2006. 01. 12.

.