19. Bugyi István emlékérem

 

dr. Mencser András és dr. B. Nagy Zoltán

 

A Dr. Bugyi István Kórház januári (2006. január 26.) tudományos ülésén vehette át dr. B. Nagy Zoltán nőgyógyász- főorvosnak a neki ítélt Bugyi István Emlékérmet.

 

 

 

A Kórház 1988-ban alapította a szentesen működő orvosok számára, akiknek kiemelkedő tudományos munkássága, vagy életműve méltó folytatása Bugyi István munkásságának.

 

 

 

Curiculum vitae - dr B. Nagy Zoltán

1945 augusztus 8.-án Szentesen született. Általános iskoláit Szentesen végezte. 1963-ban Szegeden érettségizett. Még abban az évben felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karárára. 1969-ben „ Summa cum laude" diplomázott. Diploma megszerzése után jelenlegi munkahelyén a Szentesi Kórház szülész-nőgyógyászati osztályán gyakornok lett. 1974-ben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból. 1976-tól adjunktusi, 1978-tól főorvosi, majd osztályvezető helyettesi megbízatást kapott. Édesapja a kórház jogtanácsosa volt.

Felesége, akivel középiskolában is osztálytársak voltak, üzemmérnök és pedagógus. Két fia van, az idősebb mérnök-közgazdásza fiatalabb radiológus főorvos Svédországban, s az angol és svéd nyelv mellett a norvégot és olaszt is anyanyelvi szinten beszéli. Egy 10 éves kislány boldog nagyapja.

Tudományos munkásságát még egyetemistaként a radiológiai klinikán kezdte, ahol több pályamunkát nyert. Érdeklődési köre betegágy mellől kiinduló, perinatológiai és a cytológiai rákszűrés témakörét öleli fel. Jelenleg is a Bugyi István Kórház dolgozója. Társadalmi funkciói közül kiemelendő, hogy Vállalati Munkaügyi Döntőbizottság elnöke volt annak megszüntéig. Évek óta a Közalkalmazotti Tanács tagja, a Kórház Tudományos Bizottságának és a Kórházi Felügyelő Bizottság titkára. Számos hazai és nemzetközi kongresszuson tartott előadást. E témakörben tartott előadásainak száma 142, és 37 közleménye jelent meg.

 MOZAIK-EXKLUZIV

Szentesi ki kicsoda és városismertető (1996) könyvben olvasható életrajz ITT tekinthető meg!

 

 

 

 

A tudományos ülés teljes hanganyaga, s benne
dr B. Nagy Zoltán köszönő szavai ITT hallgatható meg!

 

 

 

Az emlékérem átadása után dr. Mencser András nyugalmazott sebész főorvos vehette át Honoris Cause elismerést az ünnepi tudományos ülést vezető dr. Ugocsai Gyulától.

 

 

 

Dr. Mencser András nyugalmazott osztályvezető sebész tőorvos

1937. augusztus 13-án született Csongrádon. Iskoláit Szentesen végezte. 1956-ban a szentesi Horváth Mihály Általános Gimnáziumban érettségizett. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szeretett volna tovább tanulni, de nem vették fel. Ezt követően egy évet a Szentesi Megyei Kórházban dolgozott, előbb mint boncsegéd, majd a sebészeten mint műtős beteghordó. 1957-ben felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1963-ban végzett. A diploma megszerzése után a Szentesi Megyei Kórház sebészeti osztályán kezdte el az orvosi munkát, ahol az akkori vezető Dr. Bugyi István sebészprofesszor volt. Így lett Mencser doktor Bugyi professzor tanítványa, s vált aktív tagjává annak a sebészeti iskolának, melyet a magyar sebészet azóta is Bugyi István nevével fémjelez. Három szakvizsgát szerzett: 1967-ben általános sebészetből, 1970-ben baleseti sebészetből, majd 1980-ban érsebészetből nyert el szakképesítést. 1975-től 1977-ig a Szentesi Kórház igazgató-helyettese volt 1977. október 1-jén pályázat útján elnyerte a Bajai Kórház sebészetének osztályvezető főorvosi állását, ahol 1998-ig, a nyugdíjazásáig dolgozott.

Dr. Mentser András mindkét vidéki kórházban elkezdte az érsebészetet és így lerakta annak alapjait a végeken is, meteremtve ezzel az ottani további fejlődés, kibontakozás lehetőségét. 1993-ban, a vastagbél és végbélrák sebészetben kifejtett elméleti és gyakorlati munkájáért Markusovszky-díjat kapott. Ehhez fűződik az az úttörő munkássága is, hogy a Dél-Magyarországi régióban (Baja és környéke) megszervezte az Ileo-colostomások klubját (ILCO Klub, 1995). Ugyancsak ehhez kapcsolódik, hogy elsőként jelentettek meg ebben a régióban ILCO újságot (2000). A Magyar Sebész Társaságnak (MST) két cikluson keresztül volt vezetőségi tagja. Ugyancsak vezetőségi tarja volt az MST Dél-Magyarországai Szekciójának is. Aktív tagként részt vett az Angiológiai Társaság és több más szakmai fórum munkájában. Éveken keresztül az Orvosi Hetilap felkért, külső munkatársaként (lektoraként) dolgozott. Több mint száz tudományos munka fűződik nevéhez: előadások. közlemények és az "Embolectomia - mint az érsebészet appendectomiájá' című film. Négy könyv társszerzője, könyvrészletek írója, az „EGY SEBÉSZORVOS EMLÉKEZÉSEI" című kötet szerzője.

Felesége Dr. Kiss Erzsébet neuro-pszichiáter és addiktológus szakorvos. aki a család szentesi évei alatt ugyancsak a Szentesi Kórház orvosa volt.

Két gyermeke van: Éva lánya a tanári diploma mellett megszerezte a humánszervező-közgazdász végzettséget, és reklám-marketing területen tevékenykedik. Zoltán fia folytatja a szülői hagyományokat: neurológus és idegsebész szakorvosként dolgozik a Szegedi Idegsebészeti Klinikán.

Hat unokája van, akiknek körében aktív, boldog nagyapa.

 

A tudományos ülés teljes hanganyaga, s benne
dr Mencser András köszönő szavai ITT hallgatható meg!

 

 

 

A "Fiatal (40 év alatti) orvosok díját" dr. Bagi Róbert adjunktus vehette át. A "Senior (40 év feletti) orvosok díját" dr. Vajdovich István a szájsebészeti osztály osztályvezetője  vehette

 

 

 

Bugyi István emléklap elismerésben részesült Földiné Jani Éva pszichiátriai szakápoló.

Az ünnepi tudományos ülés első része után pár perc szünetet tartottak, amikor a kollégák, barátok, ismerősök és családtagok gratulálhattak az ünnepelteknek, majd a program második részében a legújabb orvosi eredményekről, friss szakmai ismeretekről tartottak előadásokat a felkért előadók.

 

Szentes, 2006. 02. 01.

 

.