I. fokú belvízvédelmi készültség Szentesen

 

 

 

Ha nem is itt bent a városban, de azért a város környékén aki jár kel az láthatja, hogy növekedik a belvizes területek aránya, ezért 2006. január 4-én volt egy áttekintő megbeszélés az érintettekkel az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságg a Csatornamű Társulás, a Katasztrófa Elhárítás ill. a Műszaki Osztály és Városellátó Intézmény illetékes dolgozói között.

 

A talaj felső 50 cm-re telített, így mint egy szivacs teli van vízzel, de szerencsére nem fagyott meg így ha kis mértékben is, de leszivárgás van, ugyanakkor lehet tapasztalni, hogy az árkok a keresztmetszetük 80%-áig megteltek. Ezért olyan döntést hoztak tegnap délután, hogy a Kurca vízszintje, mint legfőbb esővíz befogadóé, kb. 20 cm vízszintsüllyesztést fog kapni. Alacsonyabb lesz a vízszint, annak érdekében, hogy a csatornában meginduljon, és a Tiszába levezetődjön a víz, hogy a hétvégére várható csapadék ne okozzon gondot Szentes belterületén.

 

Ezért 2006. január 4-én reggel 8 órától I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, ami tartalmában azt jelenti, hogy figyelő szolgálat indul el (intenzívebb határ és területbejárást von maga után). Ezzel párhuzamban elkezdődik azoknak a szivattyúknak és kezelőszemélyzetnek a felkészítése, amelyek egy-egy riasztás esetén bevethetővé válik.

Szentes, 2006. 01. 05.

.