Kivágják Szentes tüdejét

 

 

 

Szerkesztőségünket a minap azzal keresték meg olvasóink, hogy hatalmas erdőterületet vágnak ki a Kuczori gátőrház szomszédságában.

Ezt a helyet sokan csak úgy ismerik, hogy télen ott szoktak szánkózni a Tisza gát oldalán, de hamarosan még több hely lesz a csúszkálásra, mert az erdőgazdaság kitermeli az ott található fákat.

Bizonyos értelemben jogos a lakosság felháborodása mert ezt a területet „Szentes tüdejének” is nevezik. Az idő halad, a fák nőnek így ez az erdőterület is elérte a vágási méretet.

Az ott folyó fakitermelés a Délalföldi Erdészeti Részvénytársaság végzi, tájékoztatta lapunkat

Soós Zoltán Dalerd Rt. erdészeti igazgató-helyettese, műszaki vezetője.

 

 

 

Ennek a területnek a kitermelése benne van az éves erdőgazdálkodási tervben, melyet minisztériumi szinten is jóvá kell hagyni. Törvény írja elő, hogy az erdőgazdálkodó köteles erdőgazdálkodási tervet készíteni, amelyben maga határozza meg, hogy az üzemtervben az egyes erdőrészletekre megállapított feladatait és haszonvételi lehetőségeit melyik évben kívánja végrehajtani, illetve gyakorolni.

Az erdőgazdálkodási tervnek erdőrészletenként tartalmaznia kell az erdő-felújítási, erdőnevelési feladatokat, valamint az elvégezni kívánt fakitermelési munkákat.

A fakitermelés után természetesen újra telepítik ezt a területet, amit megint csak évtizedek múltán látogat meg a motoros fűrész.

A mostani fakitermelés nem nyúlik a Tisza vonaláig mert a kitermelések során az árterületeken véderdősávot kell hagyni az erdőgazdaságnak, mert különben az árvíz veszélyeztetné a gátat.

Szentes, 2005. 09. 29.

.