Tágabb hazánk - a Naprendszer

 

 

 

2005. szeptember 14-én Tágabb hazánk - a Naprendszer címmel tartott előadást Zombori Ottó, az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója a Városi Könyvtár előadótermében. Elmondta, mindenkiben van valami őszinte odafigyelés az égre, és ez összeköt bennünket. Amikor tavasszal itt volt a csillagász, már megcsodálhattuk esernyőjét, melyen az ég, a csillagos háttér volt látható. Most is elhozta.

Egyszer megkérdezte tőle valaki, hogy az esernyőn miért nincs rajta a Nap, a Hold, a bolygók és Föld? Azért, mert innen nézzük - mondta erre a csillagász -, a helyzetünk a fontos, és az, hogy honnan próbáljuk a világot megérteni.

Amit ma természettudománynak nevezünk, az 1543-ban kezdődött, amikor Kopernikusz színre lépett. A kérdés az, hogy geocentrikus vagy heliocentrikus a világ? Mi kering mi körül? 1543-ban óriási fordulatot hozott az, amikor kiderült, hogy mindegyik égitest egy irányba halad.

 

 

 

1999-ben volt minden idők legnagyobb bolygó együttállása: a Hold, a Nap, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz állt egy vonalban. Azt írták utána egy újságban, de jó, hogy nem lett világvége. Csak azt nem tudták a cikk írói, hogy a Föld a következő másodpercben 30 kilométerrel arrébb volt. A Föld három és félszer gyorsabban megy, mint amit az ember produkálni tud a földön.

Newton gyerekként egyszer eldobott egy tárgyat és pont akkor jött be a tanár. Megkérdezte tőle, hogy mit csinál, mire ő azt felelte, hogy éppen kísérletezik. Azt szerette volna elérni, hogy ne essen le a tárgy. Erre a tanár azt mondta: Dobd meg jobban! Soha nem esik le az a test, amit 8-cal tudsz elindítani. 1957. október 4-én léptünk be az űrkorszakba, ekkor értük el először a v=8-at, az első kozmikus sebességet, amit Newton javasolt. Ma sem tudnak olyan rakétahajtásról, aminél a kiáramló gázok sebessége három kilométernél több lenne. Azután megszülettek az első rakétahajtások az oroszoknak köszönhetően, amit Amerikában Szputnyik-sokknak neveztek. És megnyílt a Naprendszer megismerésének legújabb korszaka, az űrkutatás évszázada, amikor az ember istenkísértő módon átmegy egy másik égitestre, bolygóra.

Szentes, 2005. 09. 27.

.