Szemle a ZEBRÁNÁL!

 

 

 

Közös szemlét tartott a Rendőrség, a Műszaki Osztály a Klauzál utcai kijelölt gyalogos átkelőhelynél amelyet a kivitelezővel együtt tettek meg 2005. szeptember 14-én.

 

Mint megtudtuk, a mostani forgalomszabályozás holland minta alapján (mely szerint a gyalogosok akadálymentes közlekedését kell elősegíteni) igyekszik országosan szabályozni a közlekedést.

 

Cseuz Csabától a következőket tudtuk meg: - A Klauzál utcai kijelölt gyalogos átkelőhelynél a sétány folytonosságát szerettük volna kiemelni, a gyalogosok veszélytelenebb közlekedésének biztosítása mellett. Ennek érdekében építettük a sétány burkolatával megegyező kiemelt átkelő szakaszt, amely az útburkolthoz "K" szegéllyel csatlakozik. A sétány kiépítésével a kijelölt gyalogosátkelő előtt 20 km/óra sebességkorlátozást léptettünk életbe, egyenetlen úttest veszélyt jelző táblák kihelyezése mellett. A sebességkorlátozás betartása esetén az átkelő zökkenő és balesetmentesen használható. Természetesen szükséges egy átmeneti időszak, amíg a rutinból közlekedők is megszokják és elfogadják az új forgalmi rendet.

Bottyán József főhadnagy a Szentesi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője szerint is sokkal biztonságosabb lett a gyalogátkelő, de annak a szélét jelezni kell a közlekedők felé, melyet azóta már el is készítettek. A "K" szegélyköveket "zebra" mintásra festették be, így jól látható, hogy hol kell egyenetlenségre (bukkanóra) számítani.

Forrai Ferenc pedig elmondta, hogy az út és a gyalogátkelőhely szintkülönbsége 5 cm, ami nagy sebességnél még nagyobbnak érződik. Más városokban nagyobb szintkülönbségekkel építenek kiemelt gyalogátkelőhelyet.

Szentes, 2005. 09. 19.

.