Béla nem tűnt el, csak gondolkozik!

 

 

A lezárt zsilit

Sajnos hallottunk olyan híradást, mely szerint a Kurca Szentes városi szakaszára már megy a friss víz (azaz jutott a friss vízből), csakhogy amíg a képen látható zsilip zárva van mindez lehetetlennek tűnik, ugyanis ezen a zsilipen keresztül kell átfolyni annak a víznek ami tudná frissíteni a városi szakaszt. Napokkal ezelőtt olyan ritka jelenséget lehetett látni, hogy visszafelé folyt a Kurca, mert már vízutánpótlása nem volt a felső Kurcának (középső böge), de még mindig volt vízátemelés a Tiszába. Ennek következtében alacsonyabb volt a vízszint a Csongrádi úti szivattyútelep mögötti Kurcán, mint a városi szakaszon.

Mára változott a helyzet. Véget ért a vízátemelés a Tiszába és újra kezd növekedni a vízszint a felső Kurcán. Az Atikövizig szakemberei dolgoznak a Veker partján. Vágják a nádat, próbálják megszüntetni a sás telepeket, és mindezeket lehetőségükhöz mérten megkísérlik kiemelni a zsilipeknél.

 

 

 

Mindez szép dolog, és úgy tűnik, hogy kezd rendbe jönni a  Kurca és a Veker, csakhogy még mindig nincs meg, hogy mi okozta a halpusztulást. A laboratóriumi vizsgálatok folyamatosan azt erősítik meg, hogy oxigén hiány okozta a halpusztulást, de érthető módon akadnak akik kételkednek.

Béláim gondolkodjunk!

Eddig mindig csak vízminta vizsgálatról beszéltünk, de nem ártana a Veker partjának talajvizsgálatát is elvégezni bizonyos távolságonként. A vízben talált foszfor vegyületekből arra lehet következtetni, hogy talán volt olyan terület, amit műtrágyáztak, csakhogy azt az augusztusi eső lemosta, azaz bemosta. A talajvizsgálatot nem hiába említjük, mert a Veker vízgyűjtő területén információnk szerint van deponált terület is amelybe a szennyezett anyag nem évekkel hanem évtizeddel ezelőtt került és a mai napig nem nő fű azon a területen. A talajvizsgálat mindezekre fényt derítene.

 

 

A csatornatisztítás nagyméretű képei ITT tekinthető meg!

 A másik probléma a Kurca vízutánpótlása. Ezzel kapcsolatban nyugodtan megállapíthatjuk, hogy az nem járható út, hogy a Körösre duzzasztógátat építsenek, és így növeljék meg a vízszintet. A járható út, hogy a természetet olyan módon aknázzuk ki, hogy az a javunkra váljon. Ezen a területen, nem kevés a napsütötte órák száma, de ezen a területen igen sűrűn mozdul a levegő akár 3 m/s-nál nagyobb sebességgel. Ha van valaminek értelme, akkor csak az lehet, hogy a Kurca megmentésére a természet adta szélenergiát hasznosítsuk.

 

 

 

Hamarosan a szomszédságunkban is megvalósul egy szélerőmű építése (Mezőtúr), de addig is az alábbi link alatt megtekinthetjük az erki szélerőmű építéséről készült képsorozatot (http://zoldtech.hu/cikkek/20050601erk).

 

Ha tetszik az ötlet, akkor lehet számolni. A következő link alatt találunk egy olyan programot, amivel az általunk tervezett szélerőmű pontos szélmennyiségi adatait tudjuk kiszámolni. (http://www.zoldtech.hu/szamitasok/szelkerek)

 

Ezek után jön a kérdés, hogy hol is lehet kapni szélerőművet? Hát itt! (http://kep.tar.hu/hunwind-r/50062004#2)

 

Akkor gondolkodjunk! Ha friss víz kerül a Kurcába, akkor örülünk, csakhogy ezzel nem oldódik meg a Veker szennyezésének kiküszöbölése. Ha mégis valami bemosódik a Vekerbe, akkor azt csak a középső bögén (két zsilip közti szakasz) keresztül lehet átemelni a Tiszába.

Kérdezhetnénk, hogy akkor most mit lehet tenni, mert úgy néz ki, hogy az egész dolog olyan mint a saját farkába harapó kígyó lenne!

Itt jön elő a szakemberek dolga, de ahhoz, hogy minden téren megfelelő intézkedést hajtsanak végre talán nem hátrány, ha szívügyüknek tartják a Kurcát.

 

 

 

Az elmúlt hetekben rengeteg információ jutott el hozzánk. Ha az egyik véleményt leírtuk akkor a másik nézett rossz szemmel ránk, ha a másikat akkor az egyik. Ki tudja, hogy ilyen esetben mi lenne a jó megoldás.

 

Mi csak közös gondolkodásra hívtunk mindenkit, hogy ez a probléma (Kurca) évek óta, szinte már rendszerességgel előjön. A média pedig ugrik rá! Persze, hogy ugrik, mert mindenkinek el kell adnia magát.

Sajnos eddig nem volt olyan egyeztető tárgyalás, ami a Kurcát érintené, pedig nem ártana. Egy asztal mellett, minden érdekelt elmondhatná érveit, közösen gondolkodnának, és ha sikerül, akkor talán közös nevezőre is jutnának.

 

Véleményünk szerint egy délutánt megérne a Kurca jelene, múltja, JÖVŐJE!

Béláim, gondolkozzunk!

Szentes, 2005. 09. 15.

.