Bélák In Action, avagy akcióban a Zöld Kommandó!

 Fellélegezhetnek a halak a Kurcában

 

 

 

2005. szeptember 17-én találkozóra invitálták a sajtó munkatársait a szarvasi úton található Cserebökény táblához. Itt egy rövid megbeszélés után dr. Gombos András, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumi államtitkárának vezetésével elindult a társaság helyszíni szemlére. Ezt az akciót nem csak az gerjesztette, hogy közelgett az ENSZ Környezetvédelmi Programjának keretében (UNEP) szeptember 20-ra meghirdetett Takarítási Világnap, hanem főként az, hogy hetekkel ezelőtt 60 mázsa hal pusztult el a Kurcában bemosódott szennyezés miatt.

 

 

 

 

Az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség eddigi vizsgálatai szerint a Cserebökényi tájvédelmi körzet egyik volt rizsföldjéről került szennyezés a Veker-éren keresztül a Kurcába, és most megmutatták ezt a területet a sajtó képviselőinek is. A Magyar Köztársaság Zöldkommadó csoportja is helyszíni szemlét tartott az illegális szennyvízlerakónál, mely eredménye képpen számos olyan bizonyítékot gyűjtöttek be (víz és talajmintát), melyek vizsgálata után fény derülhet, hogy kik és mit hordtak a területre és hogy mi okozta a kurcai halpusztulást.

 

 

 

 

Eddig a hír hivatalos közlése és ...

... most viszont Béláim gondolkodjunk!

 

 

 

Ha az érintett terület GPS koordinátáit megnézzük, akkor egy kis méricskélés után kiderül, hogy a most felderített szennyezési terület 3990 méterre van attól a ponttól (K11-es beömlő zsilip) ahonnan igazán nagy vízbőséggel rendelkezik a Veker.

 Ahhoz, hogy mindezt mindenki le tudja ellenőrizni közreadunk egy térképek, ahol Szentes térségét, de főként a Kurca és a Veker vízgyűjtő területét tekinthetjük át.

 

A térképre kattintva kinagyítható!

 

Akkor most nézzük csak, hogy hol van a szennyezés? A Zöldkommandó által vizsgált területet a 13-as számmal jelölt pont (háromszög) alatt találjuk. Ha pesszimisták lennénk, akkor most azt gondolhatnánk, hogy biztos nem véletlen, hogy a 13-as számot kapta a terület, de nem vagyunk ennyire negatívok, de azért mégiscsak érdekes!

A K11-es beömlő a 9-es számmal jelölt pont. E két pont között kb. 4 km van, és nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a 4 km az nem kevés.

Az elmúlt hetekben már többször jártunk ezen a területen, és miután mi is megtaláltuk az érintett szennyezett volt rizsföldet megvizsgáltuk a környezetében található csatornákat. Ezekben a csatornákban nem lehetett tapasztalni akár elszíneződést, akár orral érezhető kellemetlen szagokat, mint amit a Veker partján állva tapasztaltunk a halpusztulás idején.

 

   

 

Mindenesetre a szakemberek figyelmébe lett ajánlva egy olyan terület, ami szintén a nemzeti park területén van, a Mucsiháti út mentén, ahol még most is fekete a víz. Ez a Debreceni-csatorna, ami zsilipen keresztül kapcsolódik a Vekerhez, de erről a részről nem engednek le vizet.

 

 

A Mucsiháti út mentén található csatorna, ahol még most is fekete a víz

 

Az itt visszatartott víz lehetőséget ad vizes természeti élőhely kialakítására, ahol már meg is jelentek a madarak. Csakhogy környék jó ismerője tudni véli, hogy a közeli gyepről szarvasmarhatrágya került bele a nagy esőzések idején. Szerinte ezt a fekáliát is bemoshatta az eső a Vekerbe. Mindenesetre az illetékes hatóságok szakemberei a mintavételek alapján megvizsgálják, milyen anyagok mutathatók ki a szennyezett talajban és a vízben.

 

 

 

Sokat beszéltünk már arról, hogy mi is lehet a vízben. Az eddigi vizsgálatok toxikus anyagokat nem mutattak ki, de várjuk ki a végét. Az önkormányzat támogatásával a helyi horgászegyesület is végeztet vizsgálatokat, de az csak a haltetemekből próbálja kideríteni a halpusztulás okát.

Akkor pedig mi van a vízzel. Állatorvosi vizsgálat útján derült ki, hogy víz nem csak H2O-t tartalmaz hanem más anyagokban is gazdag. Mivel eddig semelyik laboratóriumtól nem sikerült vízvizsgálati eredményt beszerezni, ezért is várjuk, hogy a horgászok milyen eredményt fognak kapni.

 

 

 

 

 

Mindenesetre Bélák gondolkodnak és most közreadunk egy olyan táblázatot amelyben visszamenőlegesen meg tudjuk tekinteni a vízminőségi jellemzőket. Ez az első olyan hivatalos dokumentum, ami részletesen mutatja be a vízvizsgálatot.

Ha valaki ért hozzá és akár kapcsolatot lát bizonyos számokkal kapcsolatban akkor nyugodtan szóljon, mert Béla tovább gondolkodik.

 

Ez a kép itt 90 fokkal van elforgatva helytakarékosság miatt, de a kinagyításkor már olvasható pozícióban van!

A TÁBLÁZATRA KATTINTVA KINAGYÍTHATÓ!

 

A vízmintavételezési helyek sorszáma, amit a táblázatban találunk az megegyezik a térképen található helymegjelölésekkel.

 

 

 

 

 

Gondolkodjunk tovább Béláim!

Lássuk a vízutánpótlást kérdését.

Gombos András elmondta, hogy nem igaz, hogy a vízügy nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a Kurcát jó minőségű vízzel lássák el. Ezt senki sem vonta kétségbe, de mégis elpusztult 60 mázsa hal.

Eddig a pillanatig 2.564.800 m3 víz került a Kurcába 2005. május 31-e óta. Ezt az adatot dr. Dobi László által szignált híradásból tudtuk meg, amit bővebben mindenki ITT olvashat el!

 

 

 

Az eddigi közös gondolkodásunk viszont egyre inkább azt kezdi megerősíteni, hogy talán nem is annyira emberi felelőséget kell a háttérben keresni, hanem mondjuk ki, hogy egy természeti csapás sújtotta a Kurcát.

 

A vízügyi intézkedésekről már beszámoltunk, és ide tartozik a következő hír:

 

 

 

2005. szeptember 18-án sikerült lefényképeznünk azt a sokat fotózott és emlegetett zsilipet (amely megakadályozta, hogy friss víz jusson a városi szakaszra), amint átbukik rajta az első 3 liter víz.

A napokban is dolgoznak a markolók a Kurca partján és szedik ki a zöld növényzetet, hogy minél kevesebb oldott oxigént elvonó anyag maradjon a mederben.

 

 

 

Sajnos még mindig nem annyira oxigén dús a víz, ami megnyugvásra adna okot, ezért újabb módszerrel próbálnak oxigént pumpálni a szakemberek a Kurcába.

 

 

 

2005. szeptember 19-én a reggeli órákban egy automata oxigéndúsító készüléket telepítettek le a Kórház feletti Kurca szakaszra. Ez a készülék óránként 2,5 kilowattot fogyaszt és 600 liter oxigént dolgoz bele a vízbe.

Egy ideig itt fog teljesíteni szolgálatot, és persze a tél beállta előtt visszaadja a terepet a természetes oxigéndúsulásnak.

 

Mindenesetre kezd jó mederbe terelődni a Kurca sorsa, de megnyugtató hírt csak akkor tudunk közölni, ha a Kurca ügye mellé áll három képviselő-testület és három horgászegyesület. Csak közös gondolkodással lehet célt érnünk!

 

Szentes, 2005. 09. 21.

 

.