Béla nem adja fel! Gondolkodik!

 

Szentes felé még mindig nem megy a víz a Kurca felső bögéjéből, és ezt csak a holnapi (2005. szeptember 10.) vízminta változtathatja meg, mert a mai még mindig azt mutatja, hogy nem megfelelő a vízminőség.

A laboratóriumi vizsgálatok nem mutatnak ki toxikus anyagokat a vízmintában, de még mindig oxigénhiányos a Kurcának az a vize, amit a Vekeren keresztül frissítenek a K11-es csatornán keresztül.

 

 

 

Mi okozhatja az oxigénhiányt?

Ha valaki ellátogat a Kurca felső szakaszára láthatja, hogy szinte egybefüggő zöld növényzet borítja a vízfelszínt. Ez nem is lenne akkora baj, csakhogy a víz alatt egybefüggő a hínár is. A felszíni növényzet mennyisége elenyésző a víz alatt található növénymennyiséghez képest.

Ez a növénymennyiség annyi oldott oxigént von el a vízből, hogy a halaknak nem marad és ezért fulladhatnak meg az amúgy vízi élőlények.

Az ATIVIZIG munkatársai addig is amíg nem mehet a víz a Kurca városi szakaszára nem tétlenkednek, hanem markolóval szedik az elburjánzott hínárt a Kurcából. Tolóhajóval terelik a markolóhoz a hínártelepeket, és félig kiemelt propellerrel kevernek friss oxigént a vízbe.

  

 

 

Béláim gondolkodjunk!

Hogyan lehet mindezt megoldani?

Csak folyamatos vízáramoltatással!  

Ahhoz pedig nem kell más, mint pénz!

 

„Bélától” megtudtuk, hogy elég lenne 300 liter/perces vízáramlás ahhoz, hogy ne alakuljon ki a zöldszőnyeg, és ez a vízáramlás segítene a hínártelepek kialakulásának megakadályozásában is. Ha éves költséget számolunk, akkor kb. 6-8 millió forintra lenne szükség, hogy ez a vízáramlás meglegyen. Ezért össze kellene fogni a Kurca mellett található önkormányzatoknak és horgászegyesületeknek, hogy az öntözési időszak kivételével lehessen finanszírozni a vízmozgást. Mind e mellett pedig pályázni kellene vízminőség javítására kiírt pályázatokon, melyek ha „Bélától” jól tudjuk megyei elbírálásúak. Akkor tettre fel Bélák, hogy megmeneküljön a Kurca.

 

 

 

Ha visszaolvassuk eddigi „Béláim, gondolkodjunk” cikket, akkor mindig más-más problémára derült fény. Ez pedig azt jelenti, hogyha mindez összejött, akkor ez inkább természeti csapás, minthogy bárkinek a személyre lebontható felelőssége lenne.

Szentes, 2005. 09. 09.

.