A visszaszámlálás elkezdődött!

Kezdődik a suli!

2005. augusztus 28-án, vasárnap délután 5 órakor a Koszta József Általános Iskolában hivatalosan megkezdődik a 2005/2006-os tanév. Hagyomány már a városban, hogy minden évben más-más iskolában rendezik meg a városi tanévnyitót. Ez a megtiszteltetés ebben az évben a huszonöt éves Koszta József Általános Iskolára esett.

 

 

A tanévnyitó ünnepségen résztvettek a helyi önkormányzat képviselői, a társintézmények vezetői, az iskola tanulói, dolgozói. Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében a fenntartó, az iskola és a család hármasának összefogásáról beszélt. Mindanyiuknak egy célért kell közösen dolgozni: a gyermekért és rajta keresztül a jövőnkért. Ezt követően Almási Jánosné igazgatónő megemlékezett az éppen fennállásának 25. évfordulóját ünneplő intézmény múltjáról, köszöntötte az új tanév "Kosztás" tanulóit az alábbi gondolatokkal:

 

"Születésnapot ünnepelünk ebben az évben, iskolánk 25 éves lett. Az almamáterek korában ez még fiatal idő, de mi már érezzük, hogy van múltunk, sok-sok élménnyel tarkított történetünk. Legjobban tükrözi ezt az is, hogy a szülők soraiban itt ülnek volt tanítványaink, s az élet másik oldalát is megtapasztalhatják a Koszta József Általános Iskolában. Jó belegondolni ugye,- kedves gyerekek,- hogy anya-apa is itt tanult játszott, amikor kicsi volt.

Ebből tűnik ki, hogy a diákok is minden évben öregszenek, előre lépve egy-egy évfolyamra, míg végzőssé nem válnak.

 

 

Én még nem voltam itt a kezdetekkor, de sok kollégám elbeszéléséből, s volt igazgatóink beszámolójából is tudom, hogy 25 évvel ezelőtt 371 tanulóval, a nyolcadik osztály kivételével minden évfolyamon elkezdődhetett a tanulás a szentesi Tanácsköztársaság Úti Általános Iskolában.

1980 augusztusában együtt takarított szülő-gyermek-pedagógus, hogy elkezdődhessen a tanítás. Az első évnyitót a színházteremben tartották, mert még nem épült ki minden, a belső szerelési munkák egy része, s a tornaterem a tanítással szinkronban készült, s csak decemberben került véglegesen átadásra. Ennek ellenére nagy lelkesedéssel indult a munka, s eredményeképp a tanulói létszám öt év múlva a duplájára nőtt. Parkosították az udvart, sportpályák, játszóeszközök készültek, amit a mai napig használtunk.

 

 

1984-ben az iskola Hámán Kató nevét vette fel, ekkor helyezték a bejárathoz Fritz Mihály, Testvérek c. szobrát, melyet meghívott vendégünk Hering Ferenc tanár úr avatott föl. Az alkotás azóta is iskolánk szimbóluma.

1992-ben a politikai fordulatok, az iskolánkban folyó kiemelt művészeti oktatás, a tantestület, s a gyerekek szándéka alapján az iskola névadójának Koszta Józsefet, városunk és az Alföld legnagyobb festőművészét választottuk. A névadó ünnepségen hangzott el először; Rózsa Gábor muzeológus biztatására a "Hajrá Koszta!" kiáltás 600 kisgyerektől, s teli torokból.

S a több tizede tartó kiváló kollektív munka eredményeképp itt állunk 2005-ben: a régi iskolában gyerekekkel, régi-új tanárokkal, ismerős szülőkkel. Magunkhoz igazítjuk, csinosítjuk, szeretjük iskolánkat. Az összefogás határozza meg ma is munkánkat, a bizakodás, a biztatás és a kitartás."

 

10 jó tanács szülőknek a tanévnyitó képgalériájában!


1. Érdemes rendet rakni a gyerekszobában, előkészíteni az íróasztalt, a polcot, ahol a tanszereket tároljuk.





2. Egy héttel iskolakezdés előtt fontos megkezdeni a visszaszokást a korai lefekvésre és ébredésre. A legcélszerűbb, ha fokozatosan, mindennap egy kicsit korábban megy aludni a csemete, reggel pedig már időben felébresztjük.





3. Elevenítsük fel az előző tanév tudásanyagát. Nézzük át a gyermekkel a könyveket és a füzeteket, ismételjünk.





4. Ne feledkezzünk meg a kötelező olvasmányról és az olvasónaplóról sem. Ha ezt elhanyagoltuk a szünidő-ben, most pótoljuk.





5. Ha időben megkapjuk a tanároktól a könyv- és füzetlistát, vásároljuk meg azokat, illetve a csomagolópapírt. Az évkezdésre már legyenek bekötve, felcímkézve a könyvek, füzetek.





6. Ellenőrizzük, nem nőtte-e ki az ünneplőruháját.





7. Nézzük át a tornazsákot is, szükség esetén szerezzük be a megfelelő edzőruhát, -cipőt.





8. Beszéljük meg, hogyan fog étkezni a gyermek: otthon ebédel, vagy a menzára fizetjük be. Utóbbi esetben ne felejtsünk el pénzt adni neki az első tanítási napon.





9. Érdemes azt is megbeszélni, idén milyen különórákra szeretne járni, és mi az, ami szerintünk fontos. Lehetőleg olyan időbeosztást készítsünk, ami mellett marad idő a játékra és a barátokra.





10. Úgy alakítsuk az elkövetkező egy hét előkészületeit, hogy a hét vége a felhőtlen játéké, családi együttlété lehessen, amikor a gyermek még utoljára fel tud töltődni az iskolakezdésre.




Húzd az egér nyilát a képekre!

Szentes, 2005. 08. 30.

 

.