"Patakország"-ból érkeztek Szentesre

 

 

 

Szentesre érkeztek a nyaralni gyimesi csángó gyermekek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének meghívására. A csoportban 15 gyermek 2 felnőtt kíséretében érkezett városunkba, akik Gyemesfelsőlok-ról és Csíkszeredáról érkeztek szomszédos országunkból Romániából a "Patakország"-nak nevezett területről Gyimesből.

Gyimes sajátos "Patakország" az egykori Csíkszék keleti határán, a Tatros felső folyásánál található. Gyimes völgyben, a Tatros vizének forrásvidékén található Gyimesfelsőlok. Gyimesfelső-lok községnévben a "Lok" elsősorban földrajzi fogalom, szláv eredetű közszó, jelentése patak menti rétet jelent (románul luncă).

 

 

 

 A vendégek hét első felét (hétfő-szerda) a Balatonon töltötték, csütörtökön délelőtt pedig a szegvári máltaisok szervezésében az ottani babamúzeumot és a falumúzeumot tekintették meg, a délutánt már a szentesi strandon töltötték. A pénteki programban Ópusztaszer szerepelt, majd meglátogatták a Rádió Szentes stúdióját is ahol beszámoltak eddigi élményeikről. Július 30-án szombaton a Tisza partján volt a záró-program: hajókázás, bográcsos főzés, játékos versenyek.

 

 

 

Ambrus Éva a gyerekek kísérője elmondta, hogy jó látni ahogy a gyerekek a megannyi élmény révén töltődnek fel és az egy hetes itt tartózkodásuk alatt így a végére csak egy gyermekre jött rá a honvágy. A programok, a kirándulások nem merítették ki annyira a társaságot, mint az időjárás, mert náluk otthon ekkora meleg nem volt így nincsenek is hozzászokva, de szerencsére a vendéglátók gondoskodtak, hogy vízparton, vagy akár a strandon záruljon egy-egy nap.

Hozzátette, hogy sajnos nem tudják azt az örömöt visszaadni azoknak a családoknak, akik szállást adtak ezekre a napokra, és nem tudják eléggé megköszönni Farkasné Márton Katalinnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének, azt a fáradozást, mely lehetővé tette ezt az egy hetes kirándulás ennek a 15 gyermeknek.

A júniusban megalakult Szentes-Csongrád Rotary Club is csatlakozott a vendéglátókhoz, és célkitűzésük, mely szerint hisznek az emberbaráti segítség fontosságában, támogatják világszerte a békére való törekvést és a nemzetek közötti jó viszonyt, ezért anyagiakban való segítséget nyújtottak a gyerekeknek az itt tartózkodásukhoz. Ennek a segítségnek az átadását láthatjuk a képen, ahol is Ambrus Éva a gyermekek kísérője átveszi Dr. Papp Zoltán a Szentes - Csongrád Rotary Club elnökétől a támogatást.

Szentes, 2005. 08. 02.

.