Cementtel csapták arcon Justiciát és Minervát

Felújítás az utolsó órában

 

 

 

A homlokzati felújítás során többekben felmerült a kérdés, hogy mi lesz a Megyeháza tetején lévő szobrokkal? Szerencsére úgy, ahogy az épület megújul ugyanúgy meg fog újulni a főhomlokzati rész tetején látható szoborcsoport, mely Csongrád megye címerét, a két oldalon látható női alakok Justicia és Minerva ülőszobrait tartalmazza.

 

 

 

A szobrokat Oláh Szilveszter fővárosi szobrászművész restaurálja és újítja fel. Őt faggattuk a munkálatokról:

 

- Milyen állapotban van első pillantásra a szoborcsoport?

- Ez a felújítás a szobrok életében az utolsó huszonnegyedik óra utolsó másodpercei kezdődött. Remélem ezzel mindent elárultam a szobrok állapotáról.

 

 

- Miből készültek a szobrok?

- A teljes szoborcsoport fertőrákosi homokkőből készült, amely kiállja az idő viszontagságait, csakhogy évtizedekkel ezelőtt valaki "szakbarbár módon" végig csapta erős cementes vakolattal. Ez a vakolat az idő folyamán megrepedt és tanyája lett a különböző gombáknak.

 

 

 

- Akkor ez bonyolítja a felújítást?

- Igen, mert először ezeket a részeket el kell távolítani, utána a maglazult részek kerülnek áltávolításra, és utána kap egy vegyszeres kezelést az alapkő. Ha mindezt megtesszük, akkor már csak a körvonala marad meg a szobornak és minden részlet elveszik, de szerencsére vannak régi fényképek melyeket áttanulmányozva igyekszek a réginél szebb szoborral meglepni a szentesieket.

 

 

 

- A hiányzó részeket mivel pótolja?

- A pótlást egy német gyártmányú anyaggal készítem el, amire a gyártó 30 év garanciát vállal, de tudni kell, hogy 10 évente a szobor állapotát ellenőrizni kell. Ez az anyag bele diffundál a homokkőbe és tökéletes pótlást ad. A pótlást csak csiszoljuk, mert formázni csak képlékeny állapotban szabad.

 

 

- Mennyi idő álla a felújításra?

- Sajnos elég kevés, de ezt magamnak is köszönhetem, mert igen rövid időre vállaltam a felújítást. Több idő meg nem lesz rá, mert az állványzatot hamarosan lebontják, és akkorra el kell készülnöm ugyanúgy a felújítással, mint a lentebb dolgozó, a nagy ablakok mellett található mesterségeket jelképező nőalakok gipszből készült figuráit felújító a Koszta József Múzeum restaurátorművészének Vigh Lászlónak is.

 

 

 

Állványerdő mögött szépül a volt Megyeháza

 

 

Eddig nem nagyon adtunk hírt a volt Megyeháza felújítási munkálatairól, de közben kattog a fényképezőgépünk exponáló gombja és dokumentáljuk a Megyeháza megújulását. Az igazi monumentális anyag a megnyitóra készül el, és akkor jól látható lesz majd a különbség.

Volt már rá eset, hogy az építők kértek képet a régi (felújítás előtti) állapotról, vannak olyan részek, amelyek rendbehozatalához elengedhetetlen a régi forma, de új állapot megőrzése. Ennek köszönhető, hogy a nagycsillár ugyanúgy fog kinézni, mint ahogy azt egykor az elődök megálmodták.

Szentes, 2005. 08. 11.

 

 

.