Kurcába fulladtak a halak

Miért? Oxigén hiány? Trágyalé? ... vagy mindkettő?

 

Elvitathatatlan, hogyha a képeket megtekintjük kiderül, hogy valami nagy baj van a város folyócskájával a Kurcával. 2005. augusztus 22-én kezdődött, hogy méreten felüli halak, tizenéves példányok kerültek a víz felszínére megdögölve.

A helyi horgászok gyorsan riasztottak mindenkit, hogy megelőzzék a nagyobb pusztulást, csakhogy ebben az ügyben nem kaptak segítséget.

 

 

 

Augusztus 25-én már kétségbeesetten telefonálgattak a horgászok, hogy most már tényleg nagy a baj, mert a Veker ágból olyan büdös "trágylé" szagú víz jön, hogy a csónakban már öklendezik az ember. Ekkor már közel 20 mázsa haltetemet szedtek ki a pecások.

Mivel nem érkezett segítség ezért a médiához fordultak, hogy ez a tett, vagy "természeti csapás" ne történhessen meg máskor és válasz kapjanak a felmerülő kérdésekre.

 

A Kurca lehet, hogy évszázaddal ezelőtt élővíz volt, de mára csak belvíz és öntözővíz elvezető. Sajnos ott az öntözővíz, amely meghiúsította (törvény miatt), hogy a város kezelésébe kerüljön, mert csak a belvízelvezetők fenntartását kapták meg az önkormányzatok törvényileg, de az öntözővizes rendszerek állami felügyelet alatt maradtak.

 

 

 

A Veker büdös vize az okozza a halpusztulásnak, mert a Veker csatlakozás felett nem tapasztaltak halpusztulás a horgászok, csak az alatt.

Elég ha térképen megnézzük, hogy a Veker partján és annak közelében milyen cégek ill. telepek vannak, mert adhat magyarázatot a jelenségre. (sertéstelep, juhászat, tehenészet ...).

 

Gombos András a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára szerint a jelenség oka, hogy a Kurca mellékfolyójában, a Vekerben rendkívüli mértékben feldúsultak a szerves anyagok. A szerves anyagok feltehetően az elmúlt hetek esőzései nyomán jelentős területeket elöntő belvízzel kerültek a folyóba. Ezek a szerves anyagok bomlásnak indultak a melegben és ez a bomlás termelhet toxikus anyagokat, de elsősorban oxigént von el a vízből.

A horgászok természetesen ezzel a véleménnyel nem értenek egyet, mert a teknősök életben maradásához nem kell oxigéndús víz, és a tetemek kivétele során több teknős tetemmel is találkoztak.

Az "oxigénhiányos?" állapot hatására először az arra legérzékenyebb ragadozó halak kezdtek el pusztulni.

 

 

 

A Kurca ezen szakaszán harmadfokú vízminőség- védelmi készültség lett elrendelve, és a hatóságok teljes hosszában megvizsgálják a Veker partját, hogy megállapítsák, valamely állattartótelepről nem került-e szennyvíz vagy trágyalé a vízfolyásba.

 

Eddigi adatok szerint 60 mázsa azaz 6 tonna haltetemet szedtek ki, de az a szám a következő napokban nőni fog.

 

A haltetemek megsemmisítése a szentesi egyesületnek 40 forint/kg-jába kerül, de nem ez az összeg az igazi kár hanem ezeknek a halaknak eszmei értéke, ami pénzben nem mérhető!

 

2005. augusztus 25-ei képsorozat





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

2005. augusztus 26-ai képsorozat





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

Szentes, 2005. 08. 26.

 

 

.