Újvidéki Wyhar

 

2005. július 14-én a Pázmán Mihály Színház és Kulturális Egyesület szervezésében láthattuk a Városháza udvarán William Shakspeare: Wyhar (így vizsgázunk mi) című darabot az Újvidéki Színház Művészeti Akadémiájának III. éves hallgatóinak előadásában.

 

 

 

Hazudnék, ha azt írnám, hogy teltház előtt léptek fel a fiatalok, akik nagyon készültek erre az estére, de ismételten megmutatta a nézőszám, hogy "nagy úr a reklám!"

 

 

 

Az Újvidéki Színház Művészeti Akadémiájának fiataljai Shakespeare: A vihar című művének egy sajátos változatát mutatják be: A Wyhar címmel.

A László Sándor irányította kis csapat - négy fiú és két lány - ez év februárjában vizsgázott Shakespeare drámájának sajátos értelmezésével az Újvidéki Művészeti Akadémián. A harmadéves hallgatók most Szentesen is bemutatják ezt a különlegesre sikerült előadást, melynek alcíme: Wyhar, azaz így vizsgázunk mi.

Az előadás nem Shakespeare Viharja, illetve csak részben az. Igazából az újvidéki Színiakadémia végzőseinek Wyharja. Vélemény arról, mit jelent nekik Shakespeare a XXI.sz- ban, miről szól számukra a színház… Ezért az előadást úgy is értelmezhetjük, mint a még formálódó, fiatal akadémisták pillanatnyi ars poeticáját.

 

 

 

Az alkotók egyszerűségre, ötletességre törekedtek, olyan állapotot teremtve, amelyben egyszerre van jelen a próbák alatti lazaság, az előadás előtti lámpaláz vagy az egymás között feszülő ellentétek, barátságok… A Shakespeare darab interpretálása sem könnyű feladat, de ebben az esetben, még azokat a pillanatokat is el kell játszaniuk a főiskolásoknak, amikor éppen „nem játszanak”. Hiszen végig mindenki jelen van a színpadon, akinek azonban éppen nincs jelenése, az újságot olvas, pletykál, lekési a jelenetét, stb. Az egyes szerepekkel kapcsolatban pedig gyakran a saját véleményüket is megmutatják. Megismerünk egy klasszikus művet és közben megismerjük a szerepeket játszó fiatalokat. Ezért volt izgalmas ez a produkció.

Szentes, 2005. 07. 19.

.