Tündököl a  SZIRVÁNY

 

Az elmúlt héten zárta nyári táborát a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola a Dózsa-házban. Ez a táborzáró mivel is zárulhatott volna jobban, minthogy egy nagy közös vacsorával melyet egy igazi művész főzött. Ha már művészeti iskoláról beszélünk, akkor művészi marhapörkölt dukál! Azért annyira ne rohanjunk előre, hanem lássunk egy kis összefoglalót a művészeti iskola elmúlt négy évéről.

 

 

 

A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola működésének ötödik tanévét kezdi meg szeptemberben. Jelenleg 370 tanulójuk van. Az oktatási miniszter által kiadott tanterv öt művészeti ágban határozza meg a követelményeket, nekik mind az öt ágban vannak tanítványaik. Legtöbben a képző és iparművészeti ágat választották, de jelentős a színházművészeten belül a drámajáték is, legkisebb létszámban pedig zeneművészettel foglalkoznak.

A legtöbb szentesi általános iskolában, valamint Nagymágocs és Derekegyház községekben van telephelyük. A kiállítások és művészeti bemutatók, amelyeket a nagyközönség is láthatott a tanév során több alkalommal Szentesen és Szegeden is azt bizonyítják, hogy az iskolában magas szinten folyik az oktatatás. Ez köszönhető - többek között - a nagyon jól felkészült ott tanító tizenhét pedagógusnak.

 

 

 

Szeretnék magas szintre fölfejleszteni mind a tárgyi feltételeinket, mind a tanári gárda szakmai felkészültségét, illetve összegyűjteni azokat a szakembereket, akik e tekintetben különlegeset tudnak nyújtani a diákoknak. A népi kultúra, a múlt művészetének ismerete is nagyon fontos. A néptáncoktatás olyan terület, ami ehhez sokat hozzátehet. Szeretnénk ezt a művészeti ágat is fő tanszakunkká tenni.

Az iskolába nincs felvételi, aki kedvet érez az alkotáshoz, nyugodtan jelentkezhet rajz, festés, kézműves és tűzzománc szakágra.

Szeptembertől fotó és videó szakiránnyal bővítik a képzési kínálatukat. A kézművességen belül nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a szövésre és a nemezelési technikák elsajátítására.

 

 

Az iskola által szervezett nyári tábor végén Bíró Jenő kedveskedett egy igazi művészi marhapörkölttel. Jenő bácsi még a nagyközönség felé ez irányú művészeti képzettségével nem mutatkozott be, de tapasztalatból mondjuk, hogy nagyon finom volt a főztje. (TIPP!) Reméljük hamarosan főzési tudományából is rendez kiállítást, amely nemcsak rendhagyó, de különleges is lenne!!!

Szentes, 2005. 07. 11.

.