Vegyük fel a gumikesztyűt a parlagfűvel szemben!

Július első napjaiban kezdődik a mintegy 2 millió embernek allergiát okozó parlagfű virágzása.

 

A parlagfű elleni kötelező védekezésről

A növényvédelemről szóló módosított 2000. évi XXXV. törvény előírja, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

E kötelezettség elmulasztása esetén az illetékes növény- és talajvédelmi szolgálat külterületen, a jegyző belterületen elrendelheti a parlagfű elleni kötelező védekezést.

A parlagfű elleni hatékony védekezés érdekében a parlagfűvel veszélyeztetett külterületeket a Földmérési és Távérzékelési Intézet megfigyelőrendszerben azonosítja, az adatokat megküldi az illetékes földhivatalnak, és elektronikus formában is közzéteszi.

A veszélyeztetett területeket a földhivatal hivatalból ellenőrzi, de bejelentés alapján egyéb területeken is ellenőrzést végez. A földrészlet azonosítása és a bizonyítékok megszerzése után a fertőzött területeken közérdekű védekezés rendelhető el.

 

 FIGYELEM! A képekre kattintva azok kinagyíthatók!

(Sajnos nem találtunk a hivatalos internetes oldalon, olyan nagyméretű képeket amelyekről felismerhetjük a parlagfüvet, ezért a fenti képeket nagyméretben is közzétettük, amelyek vágás nélkül szabadon felhasználhatók)

 

Ha a parlagfű elleni közérdekű védekezést a kultúrnövény károsítása nélkül nem lehet elvégezni, a közérdekű védekezést akkor lehet elrendelni, ha a területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50%-át és a parlagfűvel borítottság a 30%-ot meghaladja. Az érintett kultúrákban okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.

A parlagfű elleni közérdekű védekezést elrendelő határozat fellebbezésre tekintet nélkül, azonnal végrehajtható. A határozatot közszemlére tétel útján kell közölni.

A helyszíni ellenőrzés, valamint a közérdekű védekezés elvégzése során a hatóság (és a munkát elvégző vállalkozó) az érintett területre beléphet, ott a szükséges cselekményeket elvégezheti. A helyszíni ellenőrzést és a közérdekű védekezést a hatóság a lezárt terület felnyitásával, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatja, illetve elvégezheti.

 

 A képre kattintva kinagyítható!

 

FIGYELEM! A közterület-felügyelők büntetést róhatnak ki azokra a földtulajdonosokra, akik a földjükön található parlagfüvet nem irtják ki. A büntetés elérheti a 20 ezer forintot is!!!

Szentes, 2005. 07. 07.

.