Magyar parasztballada

 

 

2005. július 14-én mutatták be Szentesen a Városi Könyvtárban a dél-alföldi parasztság ellenállásának történetét bemutató (1948-1972-es évek) Magyar parasztballada - Fehérgárda a Dél-Alföldön című könyvet.

 

 

 

A két szerző Őze Sándorné és Őze Sándor docens szemezgetett ezen a délutánon a könyvből és ismertették annak elkészültének történetét.

A kötet gazdag interjú (28) és dokumentum anyagát a még élő szemtanúktól és az állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából fellelhető irat és képanyagból válogatták össze, mely dokumentumoknak nagy többsége most került először publikálásra.

 

 

 

A fehérgárda országszerte ilyen néven szerveződött. 1948-49 időszakában az ország több pontján megjelent ez a szervezkedés, a Dél-Alföldön volt egy nagyon erős csoportja, ahol az első időszakban 62 letartóztatás volt, mintegy 300-400 embert tartott nyilván az első időszakban az ÁVH, majd ezeknek a száma felment ezerre, tízezerre, akik tudtak erről – mondta Őze Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Szentes, 2005. 07. 18.

.