Kezdetét vette az aratás

 

 

 

2005. július 8-án kezdte meg az aratást az Árpád Agrár Rt. Ettől a naptól közel 2000 hektárról kell betakarítani a termést. A most kezdődő betakarítás előtt már 200 hektárról levágták az őszi káposztarepcét és most a búza következett.

 

 

 

Ezen a 8-ai reggelen balesetvédelmi oktatással és gépellenőrzéssel kezdődött az aratásban résztvevők munkakezdése. A gépátvizsgálás után délelőtt 11 órakor már Magyartés és Nagytőke határában "sorba" álltak a gépek és elkezdték a búza betakarítását.

 

 

 

A tavasszal lehullott csapadék sok volt, hátrányosan befolyásolta a búza növekedését, ezért közepesen jó termés várható de a betakarítást (az elmúlt napok esőzése és viharainak következtében) a búza megdőlése nehezíti.

Nyolc kombájn, harmincöt különböző betakarítógép dolgozik a földeken összesen hetven emberrel együtt persze ez a szám az időjárás függvényében változik.

 

 

A gabonaraktárakban 19.000 tonna tavalyi termést tárolnak, az idei termés elhelyezésére pedig új raktárakat alakítottak ki, mert még nem készült el az az új gabonasiló amelyet a fábiánsebestyéni út mellett található telepen építenek fel.

Az ott található tartályonként 600 tonna gabona befogadóképességű silók mellett (6 db) két ütemben (szeptemberre 3 db, októberre 3 db) összesen 6 db, egyenként 2500 tonna gabonatárolásra alkalmas silókat építenek, mely 212 millió forintba fog kerülni - a bekerülési költségnek egy része támogatásból származik. Addig is ideiglenesen a már nem használatos, a cél érdekében átalakított állattartó épületek lesznek a gabonatárolók.

Szentes, 2005. 07. 13.

.