Trónfosztás a ligetben

 

 

 

A Koszta József Múzeum előtt található Borbreki Kovács Zoltán (1907-1992) világhírű festő- és szobrászművész kubikos szobra hajdanában-danában még a virtigli öreg kubikosoknak sem tetszett. Legfőképp naturalista részleteket kifogásoltak: nincs taposó rugó az ásón, ők sosem viseltek bőgatyát, és nem dolgoztak mezítláb. Ezért első dolguk volt 1945 után, hogy a szobrot eltávolíttassák a forgalmas Vásárhelyi útról a ligetbe.

Ez nem vethető a szemükre, hisz a művészeti, esztétikai szempontokat nem ismerhették. Viszont utólag, a mostani generációnak már figyelembe kell vennie, hogy Borbreki Kovács Zoltán (1907-1992) közben világhírű festő- és szobrászművésszé vált, s a szóban forgó alkotásával 1937-ben nagydíjat nyert a párizsi világkiállításon. Kevés magyar város rendelkezik eredeti Borbereki alkotással, Szentes ezek közé tartozik!

(Köszönet az info-ért Krónikásnak! - Mozaik Fórum)

 

   

 

Büszkék is vagyunk rá, csakhogy manapság még nagyobb publicitást kap a szobor, mert a környezetében folyamatos randalírozás folyik, amelyről már mi is beszámoltunk.

Most sajnos egy újabb ilyen esetről kell beszámolnunk, mert vicces fiatalok a szobor mellett található díszkukát tettek fel a szobor fejére, mint egy koronát.

A múzeum munkatársai nem tudtak felmászni érte, ezért a tűzoltóknak szóltak, hogy fosszák meg trónjától az öreg kubikos.

Szentes, 2005. 06. 22.

.