Drága a fotó!

Traffipaxot kaptak a szentesi rendőrök!

 

A városban gyorsan terjedt a hír miszerint a szentesi rendőrkapitányság kapott egy traffipax (sebességmérő) készüléket.

Egy ilyen készülék megvásárlása már régóta foglalkoztatja a város vezetését, mert az elszaporodó gyorshajtásos baleseteket szinte csak ezzel lehet visszaszorítani.

 

 

 

A készülékről kérdeztem Bottyán József főhadnagyot a Szentesi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjét.

 

-         A Szentesi Rendőrkapitányság májusban kapta meg ezt a traffipax készüléket, melyet eddig a makói kapitányság használt. Ők az év elején kaptak egy új lézeres sebességmérő készüléket, és ez használaton kívül maradt, melyet ezáltal megkaptunk.

 

-         Milyen típusú a sebességmérő készülék?

-         Ez egy MicroSpeed radar traffipax, mely hagyományos papír alapú fényképet készít a gyorshajtóról.

 

-         Mozgásból tud-e mérni a készülék, és a valaki beleszalad a sebességmérő zónájába, akkor merre kell „mosolyognia”?

-         Ez a készülék mozgásból nem tud dolgozni, tehát ez azt jelenti, hogy mindenképp alló járműből méri az elhaladókat és a szembejövő forgalmat.

 

-         Szentesen milyen sebességgel közlekedhetünk? Milyen sebességküszöbnél csattan el az exponálás a traffipaxban?

-         A városban 50 km/h a megengedett sebességhatár. Kivételt képeznek a táblával jelzett területek, mint pl. a Kertvárosi városrész, ahol 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. A készülék 60 km/h-ra van állítva, tehát aki ennél nagyobb sebességgel halad el az már bőven elköveti a szabálysértést. A készüléknek +/- 3 km/h a tűrési hibahatára, tehát ha valakit lefényképez, az már nagyobb mértékben átlépi az amúgy 54 km/h sebességet, amely már szabálysértésnek minősül.

 

-         A vasúti átjárót milyen sebesség kell megközelíteni?

-         Sajnos sokan nem tudják, hogy honnantól és milyen sebességgel kell megközelíteni a vasúti átjárókat. Lakott területen belül 30 km/h, és az első előjelző táblától már ezzel a maximált sebességgel szabad haladni. Lakott területen kívül pedig 40 km/h.

 

 

 

-         Milyen sűrűn mérnek Szentes útjain, és emellett a készülék mellett számíthatnak-e a közlekedők arra, hogy lézeres traffipax is fog működni a városban?

-         Minden nap dolgoznak a kollégák a készülékkel. A hét öt napján Szentesen és Nagymágocson várható sebességellenőrzés, két napon pedig Csongrád területén mérünk. Szentesen és a környező településeken ez a készülék fog mérni, de előfordulhat, hogy egy nagyobb megyei akció keretében akár lézeres készülék is ellenőrzi a sebességet.

 

-         Melyek azok az utak, területek, amelyekre kiemelten figyelnek és ellenőrzik a sebességet?

-         Sok kritika érte a rendőrséget, hogy a Kertvárosi városrészen nem találkoznak ilyen készülékkel és a lakosok is panaszkodtak a gyorshajtók miatt. Ezt most úgy tudjuk orvosolni, hogy ott minden nap ellenőrzzük a sebességet.
A vasúti átjáróknál is sűrűn mérünk, mert igaz nem nálunk, de az országban nagyon sok baleset ott történt. Kiemelten figyelünk a városban ki- és bevezető útjaira, a fő közlekedési utakra (45, 451) és a várost elkerülő útszakaszra.

 

-         Mit tanácsol annak, aki mégis túllépi a sebességhatárt és ezt fénykép is dokumentálja?

-         Aki túllépi a sebességhatárt az jobban jár, ha kifizeti a helyszíni bírságot (max. 10.000,- Ft és 3 büntetőpont), mintha feljelentésre kerül sor, mert a szabálysértési eljárás során 60.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és járművezetéstől való eltiltással is párosulhat .

 

-         A helyszíni bírság mit jelent?

-         A régi módszertől eltérően nem a helyszínen kell kifizetni a büntetést, hanem csekket kapnak a szabálysértők, melyet befizetve jogerősen vége az ügynek.

Szentes, 2005. 06. 16.

.