A szentesi saslik története elindult

 

Tavaly, amikor a városban járt egy a belga cég, sokáig úgy nézett ki, hogy Szentes versenyben van a cég letelepülése terén. Három helyszín, Szentes, Gyula és Mórahalom került szóba a belgáknál, a cég idén márciusban az utóbbi település mellett döntött.

 

 

 

A Szentes-Frigó Kft. ügyvezető igazgatója ifj. Magyar József  a gyorsfagyasztott nyárspecsenye, más néven saslik üzem avatóján elöljáróban bemutatta cégét, amely a Hungerit csoporthoz tartozik. Mint elmondta, a 100 százalékban magyar tulajdonú cég nyolc éve működik. Az elmúlt években a hűtőházi raktár kapacitására helyezték a hangsúlyt, évi 800 tonnáról a 2005-ös esztendőre 2300 tonnára bővítették hűtőházi kapacitásukat. A tavaly 70 dolgozóval mintegy 50 ezer tonna árut mozgattak meg a telephelyen.

 

 

 

Az ügyvezető beszélt arról, hogy az 1200 négyzetméteres üzemcsarnokot évek óta nem tudták hasznosítani, s hogy a belga cég más várost választott, bennük megmaradt a vágy, meg kéne csinálni. Piackutatást végeztek. Úgy vélték, a sasliknak hosszú távú jövője lehet mind a külföldi, mind a hazai piacon. Ebben az időben Szegeden - stratégiai döntés következtében - egy jól működő üzemrészt állítottak le, saslikot gyártottak, a gépek raktárra kerültek. Megvásárolták. Ezzel bővítettek most.

 

 

 

Az üzem megfelel a kor legmagasabb higiéniai feltételeinek. Két alapanyaghűtő - egy sertés és egy baromfi - áll a rendelkezésre, a húsokat a vevő igénye szerint pácolják, majd nyersen kockázzák, szeletelik, paprikát, hagymát, bacon szalonnát kockáznak hozzá, így kerülnek be a fűzőterembe, ahol egy szalag segítségével pálcákra felfűzik a termékeket. Majd csomagolják azokat.

 

 

 

Elsősorban baromfiból, de ha kell, akkor sertésből készítik, s a 90 grammos sasliktól a 190 grammosig minden fajtát tudnak gyártani. Az új üzemrészben jelenleg (plusz) negyven főt foglalkoztatnak. Terveik szerint az idén még 20, jövőre 30 fővel szeretnék a létszámot növelni.

Szentes, 2005. 06. 13.

.