Szentes-Csongrád Rotary Club

 

2005. június 4-én Szentes-Csongrád Rotary Club is csatlakozott az éppen százéves mozgalomhoz, amelyet az emberbaráti segítség, a békére való törekvés, a nemzetek közötti jó viszony fenntartása vezérel.

 

 

 

166 országban és 39 földrajzi körzetben 31.500 Rotary Klubnak közel 1,2 millió férfi és nő tagja van. Különböző nemzetiségű, hitvallású és politikai meggyőződésű embereket egyesít az együttműködés baráti légkörében.

A világ legelső, szolgáltató klubokat magában foglaló szervezetét, a Rotaryt Paul Percy Harris ügyvéd alapította.

A Rotary 1905. február 23-án jött létre az USA Illinois államában a Rotary Club of Chicago megalakulásával. Ma világszerte olyan üzletemberek, szakemberek szervezete, akik hisznek az emberbaráti segítség fontosságában, akik minden szakmában magas etikai normákat állítanak, támogatják világszerte a békére való törekvést és a nemzetek közötti jó viszonyt.

 

 

 

Az első klub is a még kevéssé ismert Rotary szabályok szerint kezdett találkozni, ezek szerint tartotta üléseit. A szentesi és csongrádi tagoknak is az volt az első számú feladata, hogy megfeleljen a nagyon szigorú Rotary szabályoknak, így elsőként megfelelő számú tagságot kellett toborozni, bizonyos ideig ún. Rotary-asztalt létrehozni, vagyis hetenként összejönni, előadásokat tartani.

Papp Zoltánnak, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sebész főorvosának vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy az egy évig asztaltársaságként működő közösséget, ünnepélyes keretek között, immár hivatalosan is rotary klubbá nyilvánították, amelynek elnökéül nem véletlenül őt választották meg.

 

 

 

A ceremónián részt vett Engelbert Wenckheim kormányzó is, akinek irányításával működnek a rotary klubok Ausztriában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban és Szlovákiában. Megtiszteltetésnek számít, hogy a Bécsben élő sörgyártulajdonos, aki Békés megyei származású, személyesen adta át az új klub tagjainak a jelvényt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Papp Zoltán a Szentes - Csongrád Rotary Club elnöke vette át az alapító okiratot Engelbert Wenckheim kormányzótól, akinek irányításával működnek a rotary klubok Ausztriában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban és Szlovákiában.

 

Szentes, 2005. 06. 09.

 

.