Időutazás, avagy bajvívás a Petőfiben...

 

 

 

Igaz, elmúlt már a gyermeknap, de a Petőfi Sándor Általános Iskolában 2005. június 2-án, csütörtökön a szokásos gyermekzsivaj még erősebb volt. Az udvaron a Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület fiataljai idézték fel Károly Róbert korát.

 

 

 

A csoport már 4 éve járja országot, és nagy elismerést vívtak ki Egerben, Gyulán, Visegrádon, sőt külföldi várjátékokon. A csoport tagjai Károly Róbert korabeli ruhákban, fegyverekkel és minden olyan eszközzel, amit használtak a középkorban, bemutatták, miképp éltek és harcoltak dicső őseink ezelőtt 250 évvel.

 

 

 

A gyerekek láthatták, hogyan küzdöttek a fiatalok hajító fegyverekkel, íjjal, milyen volt az alakzati és fegyveres harc (kard, csatabárd, buzogány, kétkezes buzogány, alabárd), hogyan zajlott az apródok hétpróbája, valamint a hölgyek és ifjak milyen öltözetben lejtették kedvenc táncaikat.

 

 

 

Sebők T. János élvezetes magyarázata nagy sikert aratott a gyerekek körében. A bajvívást természetesen hangos szurkolás követte, a diákok ritmusra kiabálták: „Hajrá Nagyszájú”! Érthető volt a jó hangulat, hiszen a „Nagyszájú” (Asztalos Imre) az iskola egykori tanítványa volt.

A délelőtt folyamán kipróbálhatták ezeket a nem éppen könnyen kezelhető harci fegyvereket a vállalkozó szellemű gyerekek is.

Szentes, 2005. 06. 13.

.