Dr. Mátyás Sándorra emlékezett a IV. a

 

 

 

2005. június 25-én 50 éves érettségi találkozóra várták a Horváth Mihály Gimnáziumba az 1955-ben érettségizetteket. Ezen az osztálytalálkozón ott volt Gera József magyar mérnök, a Horváth Mihály Gimnázium volt diákja. Gera József nagy büszkesége az alma maternak, életpályája nagyon magasra ívelt: az amerikai NASA kutatási igazgatója volt hosszú időn keresztül (ma már nyugdíjas). 1972-ben került a NASA-hoz, a Hold-programban vett részt. Az ő technikai megoldásai segítették a Hold-felszínre Amstrongot.

1970-ben a meghibásodott "Apollo 13"-nál az általa tervezett holdkomppal sikerült visszahozni a személyzetet a Földre. Mindezeket az eredményeket a magyar nagyközönség már hírül vehette, hiszen nemrégiben a televízió Frei-dosszié című műsorban Frei Tamás bemutatta a nagyszerű tudóst. Ő is, mint még sokan mások, a közös emlékezésre jöttek össze.

 

 

 

Bárcskainé Fazekas Márta igazgatónő köszöntötte az egykori diákokat, akik szemében ott volt az emlékezés könnycseppje. Az egykori diákok először azokra a társakra emlékeztek, akik már nem lehetnek velük, de emlékük és a diákévek mindig megőrzik őket. Ezek után hallhattuk Dr. Mátyás Sándor életútját, amely egykori diákélményekkel volt színesítve. (Egy legendás érettségi, amelyet pár diák írt meg a többiek helyett!)

 

 

A gimnázium diákjainak műsora után leplezték le azt a márványtáblát, melyen a következő felirat olvasható:

Dr. Mátyás Sándor (1908-1987) a nyelvek kitűnő irodalomelméleti és történeti felkészültséggel rendelkező tudós tanára és művelője. A szellemi igényesség, tudás feltétlen megkövetelője, amit egyedülálló sajátos humorával oldott fel időnként, örökre emlékezetessé téve ezzel órái hangulatát.

IV. a osztály

1955-2005

 

 

Szentes, 2005. 07. 04.

.