Megújult az audiológia

 

 

 

2005. június 10-én a szentesi Bugyi István Kórház tudományos bizottsága a hallásgondozás tárgykörében tudományos ülést szervezett, melyen hivatalosan is átadták a rendelőintézetben több millióért kialakított, áthelyezett és korszerű berendezésekkel felszerelt hallásgondozó (audiológiai) állomást.

Üléselnök a SZTE Fül- orr- gégészeti és Fej- nyaksebészeti Klinikájának professzora dr. Jóri József PhD ülésnyitó beszédében így fogalmazott: "Ha van rehabilitációs csúcs, ez már az!"

A nyitó előadásra a kórház korábbi főorvosát dr. Gabnai Margitot kérte fel utóda dr. Szilágyi Imre, hiszen köztudomású városszerte, hogy dr. Gabnai Margit nyugállományba vonulása előtt két évtizeden át a hallástan (audiológia) egyik elismert szaktekintélye volt.

 

 

 

Dr. Szilágyi Imre fül-orr-gégész, osztályvezető főorvos a fejlődés fontos állomásaként említette, hogy az audiológián immár külön, egymással párhuzamosan tud dolgozni két aszszisztens. Az egyik szobában az új és korszerű csendes kamrai hallásvizsgálat, a másikban a hallókészülékek programozása illetve adminisztrációs tevékenység folyik.

 

A most lecserélt csendes kamrát még a hetvenes években építették, műszakilag már elavult, a csendesítése sem volt kielégítő. Érzékelni lehetett, hogy a külső zajok zavarják a vizsgálatot, nem volt száz százalékosan megbízható a mért vizsgálati eredmény.

 

 

 

Közel három hónappal ezelőtt, kezdték el összeszerelni az előre gyártott elemekből az új csendes kamrát, melynek a zajcsillapítása mellett a mérete is nagyobb. Ennek azért van jelentősége, mert alkalmas a hangszigetelt fülke az úgynevezett szabad hangteres vizsgálatokra is, melynek a nagyothallás kivizsgálásában van szerepe. Ilyenkor nem a fejhallgatón át megy a fizikai tiszta hang a fülbe, hanem hangszórón keresztül a beszédhang. Ehhez adja a fültől a megfelelő távolságot a nagyobb kamra.

Szentes, 2005. 06. 14.

.