Riksával az olimpiára?

 

 

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy "ki az az ember Szentesen, aki "őrült" teljesítményekkel, teljesítéssel, teljesen meghazudtolja korát, és vállalásával igazi túlélőpróbákat szervez önmagának", akkor mindannyiunknak csak egy név jut eszébe: Cseuz László.

Szinte már megszoktuk, hogy négy évente szinte mindegy, hogy hol rendezik meg az olimpiai játékokat ő elteker kerékpárjával. Az elmúlt évben szerencsére közel volt az olimpia csak 2661 km-re (Athén), de három év múlva már a kínai nagyfal hazájában Pekingben rendezik meg a nyári olimpiai játékokat. Na de addig még van három év.

 

 

 

A riksa hangos ismertetője ITT hallgatható meg!

 

A 2005-ös esztendő sem marad ki "őrült?" ötlet nélkül a tanár úr életéből, mert személyszállítási vállalkozást alapított. E célból vásárolt egy riksát, mellyel június 1-től délutánonként, amikor vége van az iskolai kötelezettségnek személyszállítást vállal.

A jármű igencsak felhívja önmagára a figyelmet, csakhogy annak hátsó falán látható az eddigi négy olimpiai játékok szimbóluma, és van még rajta egy a 2008-as Pekingi Olimpiáé.

 

 

 

A személyszállítás ötletéről és az olimpiai logó-ról kérdeztük a tanár urat:

- Húsz év telt el azóta, hogy az első olimpiai túrát megtettem, és ahogy múlik az idő szinte élvezem a kihívásokat. Ezzel a vállalkozással végeredményképpen a nyugdíjas éveimre készülök, hogy kiegészítsem azt egy kicsit és mindezt úgy tegyem, hogy azt csinálom közben amit szeretek. A hobbim a kerékpározás és azt semmi pénzért nem adnám fel, és most jött egy lehetőség, hogy ezt a riksát rövid idő alatt elkészítsék részemre.

- És, hogy annak a hátsó falán miért szerepel a 2008-as Pekingi nyári játékok logója? Talán egy álom! Talán egy újabb cél, de mindenesetre nem véletlen!

 

 

 

- A riksáról mit lehet tudni?

- A riksa egy emberi erővel hajtott háromkerekű közlekedési eszköz (a kerékpár áll hozzá a legközelebb), ami 2-3 személy szállítására alkalmas. A vállalkozói engedély kiváltásakor a tevékenységi kör besorolásakor voltunk bajban, mert igazából nincs olyan, mint a riksás személyszállítás, ezért a tevékenységi kör rovatba "Ló fogatú személyszállítás" került be egy kis kiegészítéssel "Személyszállítás riksával".

 

- Miért oly jó a riksa?

- Mert olcsó, biztonságos, kényelmes, akár 360°-os panorámát nyújt, megmosolyogtatja az embereket, egyedi és természetbarát.

 

- Árak tekintetében mennyibe kerül km-enként riksázni?

- Tervek szerint kilométerenként egy fő szállítása 100,- míg két fő 150,- forintba fog kerülni.

 

- Mennyit fogyaszt a riksa?

- Teljes mértékben környezetbarát és káros anyag kibocsátása egyenlő a nullával, de félretéve a tréfát, igazából nemcsak a mások szórakoztatása a cél, hanem egy igen hosszú felkészülést is elősegít.

 

- Ha úgy dönt tanár úr, hogy neki vág a Szentes Peking távnak, akkor azt riksával teszi-e meg?

- Azért nem vagyok annyira "örült", csak szeretem a kihívásokat. A riksa technikailag sem alkalmas egy ekkora táv megtételére, és hogy ezt a távot megtegyem riksával, már most el kellene indulnom.

Szentes, 2005. 05. 30.

.