60 év után újra "együtt?"

 

 

2005. május 21-én délelőtt a Petőfi Sándor Általános Iskolában tartották a 60 éves találkozójukat az egykori Polgári Leányiskola 1945-ben végzett tanulói. Az egykori fiatal lányok (a fotó lentebb megtekinthető) ma is elevenen idézték fel a korszak diákéveit, eseményeit. A háborús évek miatt nagyon kevés fotó, dokumentum készült ekkor,de az emlékek felidézését a szeretett és közkedvelt tanárok, társak emlegetése segítette.

 

 

 

Az iskolában megjelent 15 egykori diák örömmel nézegette az iskolatörténeti CD kivetített képeit, majd közösen, könnyekkel küszködve énekelték el azt dalt, mellyel 60 évvel ezelőtt minden napot kezdtek. Ezzel emlékeztek egyben azokra a társaikra, tanáraikra, akik már csak az égi mezőkről figyelhették ezt a lelkes kis csoportot.

 

 

 

A múltra Hankó Lászlóné, Gizi néni így emlékezett:

Mintha látná a fehérrel mázolt feliratot az ajtón: ÓVÓHELY. Hallani vélte a Kossuth téri református templom kerengőjére felszerelt sziréna visítását, bőgését. Dr. Vitéz Mihóczy Rezsőné kitárta az ajtót. Ibolya Jánosné, Kiss Izabella, Papp Eleonóra, Paulinyi Ilona, Peterdi Lajosné, Simon Jolán és Varga Rózsa tanárnok terelgették a leánykákat le a pincébe. A diák a fal mellé húzódott. Kicsi szíve az iskolaköpeny alatt hevesen vert. Mindenféle gondolat és félelem kavargott benne.

 

 

Remegett. Orrában érezte a mustárgáz szagát, amit a városháza dísztermében kiállított légoltalmi eszközök közül egy tűzoltó bácsi vele megszagoltatott. Hallani vélte Varga Rózsika figyelmeztető szavait: „Semmit az utcán, a mezon fel ne vegyetek, amit találtok, mert repülőgépről babákat, írótollakat stb. dobálnak le, azok kézbe véve felrobbannak.“ Mutatott is egy plakátot, amelyen síró kicsi lánykának nem volt keze. Végre újra felbőgött a sziréna. Lefújták a légiriadót. Megkönnyebbülve, már beszélgetve, nevetgélve ment fel a leánycsapat az osztálytermekbe. Négy év háborús híreit, tragédiáit, újságokban megjelent felvételeket, mozihíradónak szörnyűséges képeit – melyet még a Hófehérke című film előtt is levetítettek – elvitte az egészséges, gyermeki élni akarásuk…

Szentes, 2005. 05. 29.

.