SZENTESI MOZAIK

 

 

2005. április 18-án a Városi Könyvtár előadótermében nyílt meg "Szentesi mozaik" címmel ifj. Vidovics Ferenc fotókiállítása, melyet Bucsány György ajánlott a megjelentek figyelmébe.

 

 

 

Bucsány György beszédében Kosztolányi Dezső egy írása alapján megállapította, hogy ez a kiállítás egy "boldog ember" kiállítása, mert a "Munka és játék" című írásban az író arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek a boldogok, akik játszva dolgoznak, és a fiatal kiállító esetében pedig erről van szó.

 

A megnyitóbeszédet ITT hallgathatják meg!

Itt a Mozaikon ha összeszámoljuk, hogy mennyi kép színesíti az oldalakat közel 20 ezerig kell elszámolnunk. Ebből is kiderül, hogy nem kevés az a fotóarchívum mellyel a kiállító rendelkezik.

 

 

 

Közeli becslés alapján 1 millió 200 ezerszer nyomta meg eddig az exponáló gombot, és a kiállításon ennek a mennyiségnek három ezred százaléka azaz 4000 db (!) különböző méretű fotó lett kiállítva.

 

 

A kiállítás legnagyobb érdekessége volt az a két kép, mely összesen 3900 db különálló képből lett összeállítva.

 

 

Ezen a két képen el lett rejtve egy fotó, melyet ha valaki elsőként megtalál, akkor egy üveg pezsgőt vehet át. Hozzá kell tenni, hogy a megnyitó alatt senki sem találta meg a meghívón látható fotót, mely a szerzőt ábrázolja (ezt kell megkeresni), és a felajánlás a mai napig él.

 

                    

 A képekre kattintva kinagyíthatók! (1,2 Mbyte)

 

 

 

A megnyitóbeszéd után pedig a kiállító nagybátyja Vidovics István fotóművész kért egy pár szót, és utána citerajátékával megadta a tárlat alaphangját. Érdekes, félelmetes és felemelő volt az a pillanat, amikor a citerajáték alatt a közönség közösen dalra fakadt.

 

 

 

A citerajátékot ITT hallgathatják meg!

 

 

 

 

 

A kiállításon a látogatók elolvashatják azokat a leveleket, melyeket az újság szerkesztője kapott a vidéki és külföldi olvasóktól, amelyet az 500.000-dik látogatás regisztrálásának alkalmából a kiállítás színesítéseként írtak. Így került üveglap alá "csillúzió" levele és ajándéka, "tdk" valamint "Bajomi Laci és Gujdár Kati" levele, "IdegN" és "PPoli" üdvözlő szavai.

 

 

 

A megnyitónak volt egy megható pillanata, amikor megemlékeztek Szentes előző krónikására, Szatmári Imrére, akinek emlékének lett ajánlva egy tabló.

 

 

Ezen a tablón az a vers olvasható, mely Szatmári Imre temetésén hangzott el, és a háttérben pedig látható a temetés napján, az ifjú utód által elkészített fotográfia, mely jól tükrözi a vers hangulatát.

 

 A kiállítás megtekinthető 2005. május 7-ig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt!

(A kiállítás megtekintését kiemelten ajánljuk a média szakos diákoknak!)

 

Szentes, 2005. 04. 20.

 

.